Českí motoristi vytvorili asociáciu na obranu svojich práv. Pomohla by aj na Slovensku?

Asociácia chce bojovať proti obmedzovaniu dostupnosti nových áut. Jej ambasádorom sa stal známy herec David Suchařípa.

18.10.2023 14:00
tankovanie Foto:
Českí motoristi sa rozhodli brániť svoje práva. (ilustračné foto)
debata (2)

Vo väčšine európskych krajín sa motoristi ocitli pod tlakom ekológov v hlbokej defenzíve, občas to vyzerá tak, akoby vlastnenie auta samo osebe už bolo zločinom. Pre príklady nemusíme chodiť ďaleko – stačí spomenúť „vojnu“ bratislavského primátora Matúša Valla proti autám. Podobné starosti majú aj naši západní susedia.

Českí motoristi preto založili vlastnú lobistickú organizáciu s názvom Asociácia vodičov osobných vozidiel (Asociace řidičů osobních vozide – AŘOV). Zakladateľom je bývalý organizátor automobilových závodov Josef Pátl, ambasádorom sa stal herec David Suchařípa a odborným konzultantom profesor Ján Macek, odborník na dopravu z ČVUT.

chaos Čítajte viac Francúzi vytvorili na ceste ‘čiarový chaos‘. Vraj má autá spomaliť

Hoci je v Česku viac ako 6 miliónov držiteľov vodičského oprávnenia skupiny B, ich práva a záujmy podľa Pátla v súčasnosti nikto systematicky neháji. „Naším cieľom je, aby sme sa mohli aj naďalej slobodne rozhodnúť, v čom budeme jazdiť za 10, 15 aj 20 rokov. Prekáža nám, že sa pod dobre znejúcou zámienkou dekarbonizácie násilne obmedzujú či zakazujú niektoré technológie a naopak privilegujú postupy a technológie, podporované novými zákonmi, smernicami a dotáciami, ktoré sú nekoncepčné, nedomyslené, a môžu mať množstvo negatívnych dôsledkov. Nie sme proti dekarbonizácii, ale existujú schodnejšie cesty,“ vysvetlil Pátl.

Video
Martin Hrdlička, šéf vývoja podvozka a agregátov Škody hovorí o nejasnej budúcnosti spaľovacích motorov

„Proti nariaďovanej revolučnej zmene hovorí aj doterajší neukončený vývoj batérií a nedostatok skúseností z prevádzky a existencie alternatívnych riešení. Pre toto posúdenie majú odborníci spojení s Asociáciou dostatok podkladov, založených na tvrdých dátach z experimentov aj simulačných prostriedkov na predpovedanie spomínaných následkov a objektívne zhodnotenie oblastí nasadenia jednotlivých novo vyvíjaných automobilov,“ doplnil odborný konzultant AROV a expert na mobilitu, profesor Ján Macek z ČVUT.

Takáto organizácia určite dáva zmysel – už len preto, aby mohol vzniknúť skutočný dialóg medzi zástancami a odporcami spaľovacích motorov, ktorý má teraz nielen v Česku, ale aj na Slovensku a v ďalších krajinách skôr podobu „vojny proti spaľovacím autám“, v ktorej sa už niektoré skupiny ekológov radikalizujú a ich akcie „pre ochranu klímy“ v niektorých prípadoch jednoznačne napĺňajú skutkovú podstatu trestných činov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zákaz spaľovacích motorov #práva motoristov
Články podľa značiek