Continental vyvíja revolučné koleso. Má predĺžiť dojazd elektrických áut

Nemecký Continental uzavrel dohodu so startupom DeepDrive. Výsledkom má byť elektrická jednotka s brzdou integrovaná priamo do kolesa.

18.10.2023 12:00
debata
Kombinovaná jednotka hnacích a brzdových... Foto: Continental/DeepDrive
Continental - motor a brzda v kolese Kombinovaná jednotka hnacích a brzdových komponentov sa bude používať priamo na kolese.

Startup DeepDrive, ktorý je expertom na vývoj vysokoúčinných elektromotorov, zaujal obrieho dodávateľa pre automobilový priemysel – spoločnosť Continental. Uzavreli strategické partnerstvo, ktorého výsledkom má byť elektrický modul s brzdou, ktorý bude možné integrovať priamo do kolesa elektromobilu. Skladať sa bude z mimoriadne kompaktného elektromotora DeepDrive s dvojicou rotorov a bubnovej brzdy. Toto riešenie má znížiť výrobné náklady, pretože inštalácia elektromotora priamo do náboja kolesa odstráni množstvo nadbytočných komponentov, napríklad hnacích hriadeľov a diferenciálu.

Kombinácia elektromotora a hydraulickej brzdy v... Foto: Continental/DeepDrive
Continental - motor a brzda v kolese Kombinácia elektromotora a hydraulickej brzdy v jednom module ponúka vysokú účinnosť v pohone a pri brzdení.

Výhodou má byť aj vysoká koordinácia brzdového a hnacieho systému, čo má viesť k leošej rekuperácii a predĺženiu dojazdu elektromobilov. Podobne ako nižšia hmotnosť. V prvom kroku použije kompaktný elektrický modul hydraulické ovládanie bŕzd, ale neskôr sa počíta s prechodom na „suché“ elektrické brzdy. Tam sa to však nekončí, pretože neskôr majú Continental a DeepDrive v pláne rozšíriť takéto inovatívne koleso aj o integrovaný riadiaci modul a vzduchové odpruženie. To by znamenalo, že všetky potrebné funkcie budú priamo v kolese, čo otvára obrovskú flexibilitu pri konštrukcii áut. Na druhej strane to zvýši podiel neodpružených hmôt. Novinka bude preto vhodná pravdepodobne pre menšie alebo úžitkové elektromobily.

Continental - systém Collective Perception Čítajte viac Continental chce aby autá videli aj za roh. Vyvíja ‘kolektívne vnímanie‘

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Continental #DeepDrive
Články podľa značiek