Korando v top 10: Toto je TOP 15 SUV a crossoverov na Slovensku

V najlepšej pätnástke má až štvornásobné zastúpenie Toyota. Po dlhšej prestávke sa do nej vrátil aj jeden francúzsky model.

20.10.2023 06:00
Ssang Yong-Korando
Po prvých troch kvartáloch sa do najlepšej desiatky na Slovensku, pre niekoho možno trochu prekvapivo, prepracoval aj SsangYong Korando.
debata

Za prvé tri kvartály roku 2023 sa na Slovensku podľa štatistík Zväzu automobilového priemyslu zaregistrovalo 67 804 nových osobných áut v kategórii M1, v roku 2022 to v rovnakom období bolo 58 106 áut. To znamená, že za prvých deväť mesiacov sa na Slovensku predalo o 9 698 nových áut viac, čo rozhodne nie je zanedbateľný rozdiel. Percentuálne ide o nárast na úrovni 16,7 percenta.

Pokiaľ ide o preferencie zákazníkov, aj naďalej zostáva absolútne dominantnou kategória SUV a crossoverov. Za prvé tri kvartály sa ich predaj vyšplhal na 35 470, čo značí trhový podiel 52,3 percenta (crosoovery + SUV všetkých veľkostí).

Renault Clio - 2023 Čítajte viac Fiat 500 lepší ako Sandero a Golf: Toto je 20 najpredávanejších áut v Európe

Len pre zaujímavosť, druhou najpredávanejšou kategóriou áut sú po prvých troch kvartáloch tohto roku vozidlá zo segmentu C, teda nižšej strednej triedy. Zaregistrovalo sa ich 15 438, čo značí trhový podiel 22,6 percenta. Aj tento údaj ukazuje obrovskú dominanciu SUV a crossoverov, ktorá je už niekoľko rokov globálnou záležitosťou.

Ak sa bližšie pozrieme na rebríček 15 najpredáva­nejších SUV a crossoverov, tak 9 modelov v ňom má ázijský pôvod. Značkou s najväčším modelovým zastúpením je Toyota (Yaris Cross, RAV4, CH-R a Corolla Cross), tri modely má v rebríčku Škoda (Kamiq, Karoq a Kodiaq) a sú v ňom aj dve Kie (Sportage a Xceed). Zvyšné značky sú zastúpené jedným modelom, smolu má Volkswagen, jeho crossovery T-Roc a T-Cross skončili oba s minimálnym odstupom hneď za prvou pätnástkou.

Oproti prvému polroku z top 15 vypadol Volkswagen T-Roc a do rebríčku sa opäť vrátil Peugeot 2008. Jednu zmenu evidujeme aj v prvej trojke – mladoboleslavský crossover Kamiq „preskočil“ Hyundai Tucson a stal sa predbežne v tejto supersilnej kategórii druhým najpredávanejším autom. Za zmienku ešte stojí postup o dve priečky Volkswagenu Tiguan (aktuálne 12.). Pozíciu si vymenil s Kiou Xceed, ktorá sa posunula z 12. na 14. priečku. Pozornosť si zaslúži aj SsangYong Korando, ktorý ukončil prvé tri kvartály ako desiate najpredávanejšie auto medzi SUV a crossovermi. Pri pohľade do cenníku tohto modelu sa pretrvávajúcemu záujmu oň nemožno diviť.

Pozrite si Škoda Muzeum venované histórii jedného z najstarších výrobcov automobilov na svete:

Pozitívnym zistením je, že oproti prvému polroku pri žiadnom z modelov neprišlo k výraznejšiemu nárastu cien. Tie zostávajú stabilné, navyše sa objavujú pri mnohých modeloch výrazne nižšie akciové ceny, čo svedčí o tom, že automobilky už zrejme so zdražovaním, ktoré sa pri niektorých modeloch dialo takmer na mesačnej báze prestali a situácia sa začína stabilizovať.

Ak zohľadníme akciové ceny, tak hneď tri autá sa novo presunuli do kategórie modelov s cenou pod hranicou 20-tisíc eur (Suzuki S-Cross, Kia Xceed a Peugeot 2008). Naopak – základnú cenu nad hranicou 30-tisíc eur majú v top 15 len dva modely – Škoda Kodiaq a Toyota Corolla Cross. Najlacnejším jednoznačne zostáva Dacia Duster so základnou cenou pod hranicou 16-tisíc eur.

Nasleduje rebríček 15 najpredáva­nejších SUV a crossoverov na Slovensku aj s cenami a porovnaním predaja s 1. polrokom 2023.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #najpredávanejšie autá na Slovensku #najpredávanejšie SUV #najpredávanejšie crossovery
Články podľa značiek