Neuveriteľné: Toto Ferrari vykopali z hrobu! Dodnes je záhadou

Autá majú rôzne príbehy. Tento je však naozaj extrémny. Pre Ferrari Dino 246 GTS ktosi vykopal hrob. Exhumovali ho až po troch rokoch.

03.11.2023 18:00
debata (3)
Takto našli Ferrari Dino v roku 1978. Pri... Foto: Jalopnik
Ferrari Dino Takto našli Ferrari Dino v roku 1978. Pri „exhumácii“ musela pomáhať aj technika.

Ferrari Dino mnohí nepovažujú za pravé Ferrari. Bolo totiž jediným modelom značky, ktorý nikdy neniesol logo vzpínajúceho sa žrebca ani nápis Ferrari. Veľký Enzo ho pomenoval po svojom synovi, ktorého prezývali Dino a ktorý zomrel vo veku 24 rokov na svalovú dystrofiu. Na rozdiel od veľkých Ferrari malo Dino len polovičný počet valcov. Vidlicový 6-valec prevŕtali neskôr z dvoch na 2,4 litra. Dino schádzalo z liniek v rokoch 1966 až 1974 a vzniklo z neho 4 033 exemplárov.

Darček k narodeninám

Náš príbeh sa týka tej najvzácnejšej verzie 246 GTS s výkonom 145 kW, ktorá bola poslednou a najsilnejšou sériou z rokov 1972 až 1974. Konkrétny kus bol určený pre kalifornského zákazníka. Aj napriek absencii loga maranellskej značky to bolo v tom čase úžasné auto. Najprv putovalo do San Francisca a následne do zastúpenia Hollywood Sports Cars v Los Angeles, k jednému zo 46 dílerov Ferrari v USA. Tam si poň prišiel prvý majiteľ Rosendo Cruz.

Náš príbeh sa týka najvzácnejšej  verzie Dina... Foto: Jalopnik
Ferra Dino Náš príbeh sa týka najvzácnejšej verzie Dina 246 GTS s výkonom 145 kW, ktorá bola poslednou a najsilnejšou sériou vyrábanou v rokoch 1972 až 1974.

A nešetril na ňom. Auto si objednal v tmavozelenej farbe s príplatkovými sedadlami Daytona a diskami Campagnolo. Dostal registračnú značku 832 LJQ. Mimochodom, možno by ste si mysleli, že Cruz bol majetný podnikateľ. Lenže v skutočnosti išlo o obyčajného inštalatéra. Odkiaľ vzal peniaze na svoje Ferrari, nevedno, všetko však bolo legálne. A isté je aj to, že musel veľmi milovať svoju manželku, pretože Dino bolo darčekom k jej narodeninám. Netešila sa však dlho.

Večer 7. decembra 1974 trávil manželský pár v reštaurácii na Wilshire Boulevard. Po večeri však už svoje novučičké Dino nenašiel na mieste, kde ho zaparkoval. Mimochodom, manželia oslavovali výročie svadby. Cruzova žena stihla na Dine najazdiť len 800 km. Incident nahlásili majitelia polícii a tá označila túto udalosť ako oficiálnu krádež. Našťastie, Cruz mal Dino poistené, takže poisťovňa Farmers Insurance Group vyplatila pôvodnému majiteľovi škodu 22 500 dolárov. To bola plná nákupná cena.

Namiesto formičiek Ferrari

A potom sa Dino prepadlo pod zem. A to doslova. V roku 1978 sa skupina detí v Los Angeles hrala na záhrade domu na predmestí West Athens. A pri tom, ako sa deti hrabali v zemi, narazili na čosi pevné. Vykľula sa z toho zelená strecha nášho Dina. Bolo tu pochované celé tri roky. V tom čase išiel akoby náhodou okolo miestny šerif, takže netrvalo dlho a pomocou bagrov a lopaty bolo Ferrari „exhumované“. Pochopiteľne, kuriózny prípad neušiel pozornosti médií. Boli toho plné noviny.

Je neuveriteľné, že nik u obyvateľov netušil,... Foto: Jalopnik
Ferrari Dino Je neuveriteľné, že nik u obyvateľov netušil, čo sa skrýva na ich záhrade.

Polícia sa najprv bála, že v aute nájde mŕtve telo. Nestalo sa ale tak. Auto malo výfuky zapchané uterákmi a chránené fóliou. Jednoducho, zlodeji si ho tu odložili a pripravili tak, aby mu pobyt pod zemou príliš neuškodil. A Dino bolo naozaj v celkom slušnom stave. Len na pár miestach sa objavila nejaká tá hrdza. Vtedajšia tlač odhadla cenu na 18 000 dolárov. Vyšetrovanie však neviedlo k žiadnym stopám. Nájomníci, ktorí žili v čase objavenia Dina v dome len tri mesiace, nemali o jeho prítomnosti ani poňatia.

Po vykopaní bolo Dino v lepšom stave ako si... Foto: Jalopnik
Ferrari Dino Po vykopaní bolo Dino v lepšom stave ako si mnohí mysleli.

A nič zvláštne si nevšimli ani dlhoroční rezidenti z okolia. Prípad naberal na popularite a vznikať začali dokonca vtipy. Napríklad takýto: Príde zákazník dílerovi Ferrari a pýta sa, či preňho má nejaké auto. Díler odpovie: „Počkajte, idem sa pozrieť, čo pre vás môžem vyhrabať.“ Takže keď sa poisťovňa Farmers Insurance Group snažila auto predať, záujemcovia sa len tak hrnuli. A keďže chcela z predaja vyžmýkať čo najviac, vystavila reinkarnované Dino v jednom pasadenskom sklade. Malo to však chybičku krásy.

Zmizlo aj druhýkrát

Dino bolo síce riadne zamknuté, ale nie strážené, takže za dva týždne z neho zmizlo všetko, čo sa dá. Od odznakov až po odmerku oleja. To cenu poriadne znížilo. Auto vyzeralo horšie, ako keď ho vykopali. Nakoniec sa stal majiteľom mechanik Fernando Valley, ktorý ponúkal sumu medzi päť- až devättisíc dolármi. Čo poisťovňu veľmi nepotešilo. A naozaj svoje Dino vo vlastnej dielni po výmene alternátora priviedol k životu. Potom sa aj s autom odsťahoval a slávne Dino sa opäť stratilo z očí. Novinárom však neušlo.

Ferrari 296 GTB - 2021 Čítajte viac Ferrari 296 GTB: Novodobé ‘Dino‘ je tu. Má batérie aj nezvyčajný motor V6

Pátrali po ňom a zistili, že auto bolo zrenovované a prihlásené pod značkou „DUG UP“ (Vyhrabané), ale len na úrade. Kde sa raritné Dino nachádza, nik netušil. To sa podarilo rozlúsknuť až v roku 2012, keď tento príbeh oprášil server Jalopnik. Na článok reagoval majiteľ Dina. Bol a je ním Brad Howard. Ten dal exteriér auta zreštaurovať ešte koncom sedemdesiatych rokov, na interiér prišlo až oveľa neskôr. Pochované Dino sa teda teší dobrému zdraviu.

Príbeh skončil happyendom. Až na to, že polícii sa nikdy nepodarilo odhaliť zlodejov, ktorí si svoj úlovok ukryli takýmto kurióznym spôsobom. A tiež ostáva záhadou, prečo si ho zlodeji nikdy nevyzdvihli. Možno ešte stále nie sme na konci scenára.

Ferrari Dino
Ferrari Dino
+9Ferrari Dino

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #veterány #Ferrari Dino
Články podľa značiek