Briti sú zaskočení. Elektrický Defender budú vyrábať na Slovensku

Elektrický Defender je kľúčovou súčasťou plánu automobilky JLR uviesť na trh deväť plne elektrických modelov do roku 2030.

08.11.2023 12:00
defender Foto:
Elektrický Land Rover Defender sa bude vyrábať výhradne v Nitre. Pre fabriku je to veľký úspech.
debata (4)

Keďže fabrika v Nitre vyrába modely Land Rover Defender a Discovery so spaľovacím motorom už od otvorenia závodu v roku 2018, tak nám na Slovensku sa zdá viac-menej logické, že tam bude pokračovať aj výroba Defenderu v jeho elektrickej podobe.

Ale v skutočnosti to tak nie je, dokonca ide o pomerne prekvapivé rozhodnutie vedenia automobilky Jaguar Land Rover (JLR) a zároveň je to studená sprcha pre britský domáci automobilový priemysel. Správu o tom, že Nitra bude mať na elektrický Defender exkluzivitu už oficiálne zverejnila aj samotná spoločnosť JLR. Je navyše vysoko pravdepodobné, že slovenská fabrika bude v dohľadnej budúcnosti vyrábať aj ďalšie plne elektrické modely.

Pravda o klíme: Spaľovacie motory kontra elektromobily
Video
Odpovedá Milan Kočka, riaditeľ spoločnosti Toyota Central Europe - Slovakia. Premiéra 19. 10. 2023.

Len pre zaujímavosť – Defender je za posledné dva fiškálne roky najúspešnejším a najpredávanejším modelom automobilky JLR. V uvedenom období automobilke vygeneroval 15-násobne vyššie príjmy, ako pôvodný Defender. Aj keď treba povedať, že ten bol, na rozdiel od toho súčasného, skutočným terénnym špeciálom a logicky preto dokázal osloviť menej ľudí.

Land Rover Defender 110 D200 (2022) Čítajte viac Test: Land Rover Defender - suverén na ceste aj v teréne

Briti očakávali, že výroba elektrickej verzie sa presunie k nim domov hlavne preto, že automobilka JLR tam vyrába všetky svoje súčasné elektrické modely. Výnimkou, avšak len dočasnou, je nové elektrické Mini, ktoré by sa malo taktiež vyrábať na ostrovoch. Navyše britský automobilový priemysel neprežíva aktuálne najlepšie obdobie. V roku 2022 sa vo Veľkej Británii vyrobilo 775 000 áut, čo je o 10 percent menej ako rok predtým.

Do budúcnosti spoločnosť JLR investuje 15 miliárd libier v priebehu piatich rokov, aby zmenila svoje vozidlá na elektrické a do roku 2039 dosiahla nulovú uhlíkovú stopu. To zahŕňa elektrifikáciu luxusných značiek Range Rover, Defender, Jaguar a Discovery a uvedenie deviatich čisto elektrických modelov do roku 2030.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Land Rover Defender #Jaguar Land Rover #JLR #výroba áut v Nitra
Články podľa značiek