Audi napokon do kolotoča F1 asi nevstúpi. Chýbajú mu na to peniaze

Audi svoj vstup do F1 prehodnocuje po zmene vo vedení spoločnosti, keď jej doterajšieho šéfa Markusa Duesmanna nahradil Gernot Doellner.

13.11.2023 12:00
Showcar with Audi F1 launch livery Foto:
Audi plánuje vstup do F1 v roku 2026. Na fotografii je koncept pripravovaného monopostu.
debata

Audi už nie je to, čo bývalo. Značka v posledných rokoch stráca kredit technologického predátora. Do roku 2027 plánuje prechod k čistým elektromobilom, no jej kľúčové elektrické novinky neprichádzajú a klasickú ponuku modelov so spaľovacími motormi vyraďuje na druhú koľaj. Netají to ani šéf koncernu Volkswagen Oliver Blume, ktorý nemal pre investorov na nedávnom stretnutí VW Group's Capital Markets Day dobré správy. „Audi má obrovský potenciál, ktorý sa nám nepodarilo naplniť. Neobhajovali sme dostatočne progresívne DNA značky v konkurenčnom boji,“ priznal Blume.

Po nedávno oznámenom obmedzení výroby elektrického Audi Q4 e-Tron v Belgicku kvôli slabšiemu záujmu Audi pre celokoncernové problémy so softvérom pre elektroautá posunulo aj uvedenie kľúčového elektrického modelu Audi Q6 E-tron. Ten na trh nepríde v tomto roku, ale oficiálne bude predstavený pravdepodobne v marci 2024. Tento model je pre koncern mimoriadne dôležitý, pretože je prvým vyvinutým na novej platforme PPE (Premium Platform Electric), vďaka čomu má 800-voltový systém a rýchlejšie nabíjanie časy.

Svetová premiéra Škody Kodiaq našimi očami

Problémy automobilky napokon viedli aj k výmene jej vedenia. Doterajšieho šéfa Markusa Duesmanna začiatkom septembra nahradil Gernot Doellner. A práve s tou zmenou pravdepodobne súvisí aj prehodnotenie vstupu Audi do seriálu Formule 1, ktorého veľkým zástancom bol práve Duesmann.

Audi minulý rok oznámilo, že vstúpi do Formuly 1 od roku 2026 a že prevzalo menšinový podiel v skupine Sauber, ktorej švajčiarsky tím v tejto sezóne súťaží ako Alfa Romeo s motormi Ferrari. Audi vyvíja svoju vlastnú pohonnú jednotku pre Formulu 1 v závode v Neuburg an der Donau, neďaleko sídla automobilky v Ingolstadte.

Audi Q3 45 TFSI e (2023) Čítajte viac Test: Audi Q3 45 TFSI e - prémiový plug-in, ktorý sa fakt vydaril

Vzhľadom na nie celkom dobrú finančnú situáciu značky však bude zámer Audi vstúpiť do F1 zrejme prehodnotený. Informoval o tom nemecký spravodajský portál Spiegel. Ten s odvolaním sa na zdroje z materskej spoločnosti Volkswagen Group uviedol, že plány sa „podrobne analyzujú“ v dôsledku zmeny vedenia a opatrení na zníženie nákladov.

Neznamená to jednoznačné zamietnutie tohto ambiciózneho plánu, no z nášho pohľadu to vyzerá skôr tak, že Audi od svojho zámeru vstúpiť do F1 upustí. Z ekonomického hľadiska by to bolo určite racionálnejšie rozhodnutie. Závisí však aj od toho, do akej podoby pokročili rokovania spoločnosti s tímom Sauber, ktorý v tejto otázke zatiaľ drží bobríka mlčanlivosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #Audi #Gernot Doellner
Články podľa značiek