Škoda, Kia a Hyundai valcujú trh. Toto je 15 najpredávanejších áut na Slovensku

Po prvých 10 mesiacoch sú medzi 15 top autami na Slovensku len modely Škoda, Hyundai, Kia a Toyota. S jedinou výnimkou - Daciou Duster na 10. priečke.

16.11.2023 06:00
Suzuki-S-Cross-2022-1600-09 Foto:
K modelom, ktoré sa v októbri predávali veľmi dobre, patrí aj Suzuki SX4 S-Cross. To v septembri s 90 predanými kusmi uzatváralo druhú desiatku, v októbri mu so 164 predanými kusmi patrila 11. priečka.
debata (1)

V októbri 2023 sa na Slovensku podľa údajov Zväzu automobilového priemyslu (ZAP SR) zaregistrovalo 7 807 nových osobných áut (kategória M1). V medziročnom porovnaní ide o minimálny nárast na úrovni 3,7 percenta. To je výrazný rozdiel oproti septembru, v ktorom medziročne stúpli registrácie nových áut o vyše 30 percent. Stále je to však pozitívny stúpajúci trend. Predaje nových áut rastú na Slovensku v medziročnom porovnaní bez prestávky už 13. mesiac.

Ak porovnáme kumulatívne predaje za január až október tohto roku, tak v uvedenom období sa na Slovensku v kategórii M1 zaregistrovalo 75 611 nových áut, zatiaľ čo v roku 2022 to v rovnakom období bolo 65 634 áut. To znamená, že za prvých 10 mesiacov sa na Slovensku predalo takmer o 10-tisíc nových áut viac, čo rozhodne nie je zanedbateľný rozdiel. Percentuálne ide o nárast na úrovni 15,2 percenta.

Renault Zoe Čítajte viac Elektromobily sú u nás prepadák. Všetkých sa predá menej ako Octavie

Vývoj na slovenskom trhu s novými automobilmi tak kopíruje pozitívny trend, ktorý pozorujeme už niekoľko mesiacov naprieč celou Európou. Postupne rastie aj podiel elektrifikovaných áut (elektromobily + plug-in hybridy). Za prvých 10 mesiacov tohto roku sa ich predalo 4 468, čo predstavuje trhový podiel na úrovni 5,91 percenta. Za samotný október sa ich predalo 539, ich podiel na trhu dosiahol rovných 6,9 percenta. V porovnaní so septembrom, kedy bol ich podiel 9 percent to je mierny pokles.

Pokiaľ sa pozrieme na čisté elektromobily, tak za prvých 10 mesiacov sa ich na Slovensku predalo 1 914, takže už s úplnou istotou možno konštatovať, že na konci tohto roku ich predaj vôbec po prvýkrát prekročí hranicu 2 000 kusov. A to v tomto čísle nie je zarátaná Tesla, ktorá nemá na Slovensku oficiálne zastúpenie a preto nefiguruje v štatistikách ZAP SR. To je dosť zásadný rozdiel, pretože podľa štatistík, ktoré poskytla Pravde SEVA (Slovenská asociácia pre elektromobilitu) je Tesla jednoznačne najúspešnejšou elektroznačkou na Slovensku.

Za prvé tri kvartály sa na Slovensku podľa dát SEVA zaregistrovalo takmer 600 elektromobilov Tesla (nových aj jazdených). Ak by sa nové Tesly dostali do štatistík ZAP SR, rebríček predaja elektromobilov by prešiel pomerne veľkým zemetrasením a ich podiel na trhu by sa podľa nášho odhadu zdvihol približne o percento.

VIDEO: Špičkový motorár o nejasnej budúcnosti spaľovacích motorov

Aktuálne je ich trhový podiel za prvých 10 mesiacov podľa ZAP SR len 2,53 percenta. Oproti minulému mesiacu sa zdvihol len o jednu desatinu percenta, čo predstavuje faktickú stagnáciu. V podieli elektromobilov na celkovom predaji nových osobných áut patrí Slovensko takmer na úplný chvost celej Európskej únie, kde sa ich trhový podiel v priemere pohybuje na úrovni 14 percent.

Na Slovensku máme z hľadiska predaja elektromobilov silnú štvorku, tvorenú značkami Škoda, Volkswagen, Mercedes-Benz a Hyundai, za ktorými nasleduje pomerne vyrovnaná dvojica Kia a BMW. Ostatní v ich predaji už výraznejšie zaostávajú. Najpredávanejším elektromobilom na Slovensku je s veľkým náskokom Škoda Enyaq/Enyaq Coupé (351 predaných kusov). Presnejšie čísla ukazuje nasledujúca tabuľka predaja elektromobilom podľa jednotlivých značiek:

Značka Predaj 01–10/23 (ks)
1. Škoda 351
2. Volkswagen 269
3. Mercedes-Benz 210
4. Hyundai 195
5. Kia 153
6. BMW 147
7. Peugeot 81
8. Citroën 71
9. Dacia 67
10. Audi 53

V ďalšej časti článku nájdete komentovaný rebríček 15 najpredáva­nejších áut na Slovensku v septembri aj s porovnaním s predošlým mesiacom a kumulatívny rebríček za prvých 8 mesiacov, vrátane porovnania s predošlým rokom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #ZAP SR #najpredávanejšie autá na Slovensku #TOP 10 áut
Články podľa značiek