Los Angeles 2023: Americký autosalón v ázijskom duchu. Noviniek je zúfalo málo

O klasické automobilové veľtrhy klesá záujem. Automobilky sa im snažia vyhnúť a šetriť náklady a motoristická verejnosť ich nevyžaduje. Okrem toho svet mobility sa mení a s príchodom elektromobilov sa vozidlá čoraz viac približujú spotrebnej elektronike a s tým súvisí aj ich propagácia, ktorá je prevažne digitálna.

20.11.2023 06:00
AutoMobility LA/LA Auto Show 2023 Foto:
Autosalón v Los Angeles sa koná tesne po štrajkoch, ktoré zasiahli tri najväčšie koncerny pôsobiace v zámorí.
debata

Autosalóny, ako sme ich poznali v predpandemickej dobe, sa konajú už len v Číne. Tamojší obrovský trh si vystačí aj bez zahraničných vystavovateľov a domáce značky zvádzajú neúprosný konkurenčný boj. V Európe, v Japonsku a v Spojených štátoch amerických sa autá vystavujú už len v rámci veľtrhov so širším zameraním na mobilitu s dôrazom na elektrickú budúcnosť v doprave.

Dokladá to aj aktuálne prebiehajúci autosalón v Los Angeles, ktorý sa navyše koná tesne po štrajkoch, ktoré zasiahli tri najväčšie koncerny pôsobiace v zámorí, a to General Motors, Ford a Stellantis. Výsledkom je ich neúčasť, čo výrazne poznačilo atraktivitu celého podujatia. K tomu sa pridala aj absencia európskych značiek, ktoré spolu s čínskymi upriamujú pozornosť na elektromobilitu a tá v USA nie je taká preferovaná ako na starom kontinente.

Škoda - expozícia v Ženeve 2018 Čítajte aj Ženeve hrozí ďalšie fiasko. Účasť odmietla už aj Škoda

Napokon sa teda zoznam predstavených noviniek zúžil na prevažne japonské a kórejské modely. Na nasledujúcich stranách ich uvádzame v abecednom poradí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Los Angeles #autosalón #Autosalón Los Angeles #autoshow
Články podľa značiek