Ženeve hrozí ďalšie fiasko. Účasť odmietla už aj Škoda

Zoznam vystavovateľov sa s blížiacim termínom marcového autosalóna v Ženeve skôr zužuje ako rozširuje. Výstavu spasia azda len Číňania.

09.11.2023 12:00
Škoda - expozícia v Ženeve 2018 Foto:
Nablýskané expozície Škody v halách Palexpa sú dávno minulosťou. Nepríde ani budúci rok, keď sa autosalón v Ženeve pokúsi vstať z mŕtvych.
debata (3)

Autosalón v Ženeve sa konal naposledy v roku 2019. Nasledujúci rok bol zrušený pre covidovú pandémiu a to doslova pár hodín pred oficiálne plánovaným otvorením brán. Organizátori jednoducho neodhadli riziko a zúčastneným vystavovateľom spôsobili náhlym krokom obrovské straty. Bol to len ďalší diel do skladačky spolu s obrovskými cenami za možnosť vystavovať a aroganciou ženevských organizátorov, ktorá vyústila v neochotu automobiliek vrátiť sa neskôr do hál Palexpa. Zrušené boli preto aj ročníky 2022 a 2023. V budúcom roku však Ženeva opäť plánuje návrat na scénu svetových autosalónov. No už teraz je jasné, že sa chystá ďalšie fiasko.

Nová Škoda Superb - svetová premiéra Čítajte viac Škoda Superb: Vlajková loď zo Slovenska je tu. Česi odhalili všetko

Po tom, čo účasť odmietli štyri najväčšie nemecké automobilky – Volkswagen, Audi, Mercedes-Benz a BMW – sa rozhodla obísť ženevskú motoršou aj Škoda. Tá by pritom mala čo vystaviť. Ako vieme, v roku 2024 nám ukáže napríklad vynovenú Octaviu aj kompaktné elektrické SUV Elroq. „Medzinárodný autosalón vo švajčiarskej Ženeve patrí medzi významné svetové automobilové udalosti s bohatou históriou a silnou koncepciou. Vždy predstavoval skvelú príležitosť na prezentovanie našich nových produktov. Pre rok 2024 sme sa však rozhodli osláviť svetové premiéry našich vozidiel, napríklad nového plne elektrického modelu Elroq, iným spôsobom,“ povedala hovorkyňa mladoboleslavskej automobilky Michaela Sklenářová.

Škoda - expozícia v Ženeve 2018
Škoda - expozícia v Ženeve 2018
+2Škoda - expozícia v Ženeve 2018

Kto bude teda v Ženeve vlastne vystavovať? Účasť zatiaľ potvrdil len Renault a s ním pravdepodobne aj Dacia. Ďalšie značky koncernu VW, ako Cupra, Porsche alebo Lamborghini, sa zatiaľ nevyjadrili. Ale experti odhadujú, že pravdepodobnosť ich účasti v Ženeve je veľmi nízka. Rozhodnutý nie je ani Stellantis. Ak povie nie, bude to doslova pohroma, pretože pod tento megakoncern spadá až 14 automobilových značiek vrátane Peugeotu, Citroënu, DS, Alfy Romeo, Opelu, Jeepu či Fiatu. Generálny riaditeľ Stellantisu Carlos Tavares sa zdráha minúť milióny za účasť na autosalónoch. Napokon, automobilka sa už vzdala aj plánov zúčastniť sa na technologickom veľtrhu CES 2024 v Las Vegas, práve z dôvodu úspor. Takže aj tu je pravdepodobnosť veľmi nízka.

Katar Čítajte viac Labutia pieseň pre ženevský autosalón? Vyzerá to tak

Záchranou pre Ženevu by tak mohli byť čínske značky. Tie sa vo veľkom ukázali len nedávno na výstave mobility v Mníchove. A boli skutočnými hviezdami. Organizátori vraj komunikujú s 20 automobilovými značkami z ríše stredu a podľa ich odhadov sa dve tretiny z nich výstavy zúčastnia. No ide len o prianie usporiadateľov, pretože žiadnu z čínskych automobiliek zatiaľ nemenovali. Zoznam má byť zverejnený približne mesiac pred výstavou. Tá sa má konať od 26. februára do 3. marca, teda o čosi skôr, ako bývalo zvykom v starých dobrých časoch. Tie sa ale už nevrátia. Stále teda nie vylúčený ani scenár, že výstavisko Palexpo nakoniec ženevský autosalón zruší.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #autosalón Ženeva #ženevský autosalón
Články podľa značiek