To je prístup: VinFast chce zákazníkom platiť, ak budú v jeho autách chyby

Automobilka bude pri výrobných chybách vyplácať 100 alebo 300 dolárov a ak bude auto v servise viac ako tri dni, za každý ďalší deň stovku.

22.11.2023 12:00
VF9 Vin Fast1 Foto:
VinFast začal fungovať len v roku 2017, no portfólio už má pomerne široké.
debata

O ambicióznej vietnamskej automobilke VinFast, vlastnej jedným z najbohatších mužov krajiny, miliardárom Pham Nhat Vuongom, sme písali už viackrát.

Jej cieľom je do roku 2027 predávať globálne milión áut. Len pre zaujímavosť – za niečo vyše jednu dekádu chce dosiahnuť to, čo sa Volvu nepodarilo za 95 rokov. V Európe chcela už v roku 2022 predávať dve elektrické SUV, modely VF8 a VF9, ktoré navrhlo známe dizajnérske štúdio Pininfarina. Kvôli čipovej kríze sa to nepodarila, no prvé vietnamské autá sa začnú na viacerých európskych trhoch predávať už do konca tohto roku.

Malo by ísť predbežne o približne 3 000 crossoverov VF8, ktoré budú smerovať do Francúzska, Nemecka, Holandska a zrejme aj do Izraela. V roku 2024 by sa na európsky trh mali dostať aj modely VF6, VF7 a VF9.

vinfast Čítajte viac VinFast: Európu chce dobyť vietnamská automobilka. Dizajn navrhli Taliani!

O sebavedomí vietnamskej spoločnosti svedčí aj jej najnovší záväzok. Vietnamská automobilka ponúka majiteľom modelov VinFast hotovosť alebo servisné poukážky ak ich autá skončia v servise kvôli výrobným chybám. Zatiaľ však len v USA, kde predaj áut rozbehla už dávnejšie. A sumy sú to celkom slušné.

Podľa zverejnených pravidiel môžu zákazníci jednorazovo dostať 100 dolárov za menšie problémy (ostrekovače, infotainment), 300 dolárov za problémy, ktoré spôsobia, že vozidlo bude neschopné jazdy a sto dolárov za každý deň, keď auto zostane v servise dlhšie ako tri dni. Denný príspevok pritom nemá horný limit, automobilka ho bude vyplácať až pokiaľ auto nebude opravené. To všetky je bonus k ponúkanej 10-ročnej záruke (200 000 kilo­metrov).

debata chyba
Viac na túto tému: #VinFast #vietnamská automobilka
Články podľa značiek