GAC Era: Čínsky koncept jazdí na vodík. Zvládne až 800 km

Aj Číňania sa začínajú pozerať do vzdialenej budúcnosti. Dôkazom je futuristický crossover GAC Era. Rodil sa v Miláne aj v Los Angeles. Premiéru absolvoval na autosalóne v Gunghzhou.

22.11.2023 18:00
debata (7)
GAC Era spája veľkosť a masívnosť SUV s... Foto: GAC
GAC Era Concept - 2023 GAC Era spája veľkosť a masívnosť SUV s aerodynamikou kupé. Svetlá výška 244 mm mu zabezpečuje vynikajúcu priechodnosť.

Nie je to tak dávno, čo čínske automobilky kopírovali západné autá a dokonca sa inšpirovali ich konceptmi. Taký Jaguar Land Rover dokonca prestal vystavovať štúdie na autosalónoch v Číne, pretože tamojší výrobcovia vedeli ich prvky dostať na linky skôr ako samotná britská automobilka. Teraz je ale všetko inak. Čínske značky chrlia jeden autorský koncept za druhým. Napokon, zakladajú si dizajnové centrá v bývalých baštách dizajnu – v Miláne, Londýne či v Kalifornii. Takto vznikol aj futuristický koncept GAC Era, ktorý sa pozerá do vzdialenejšej budúcnosti. A je to na ňom vidieť.

Kým predná časť s takmer kolmou maskou evokuje... Foto: GAC
GAC Era Concept - 2023 Kým predná časť s takmer kolmou maskou evokuje SUV, zadné línie uľahčujú prúdenie vzduchu.
Mahle - motor na čpavok Čítajte viac Zachráni čpavok spaľovacie motory? Toyota a GAC na tom už pracujú

Obrovský aerodynamický crossover s dĺžkou 5 413 mm a megalomanským rázvorom s hodnotou 3 132 mm poháňajú palivové články a dvojica elektromotorov s výkonom 400 kW. Zásoba vodíka má stačiť na 800 km jazdy. Podľa automobilky GAC spája Era luxus SUV s udržateľnou budúcnosťou. Aj preto je jej karoséria vyrobená z recyklovaných plastov získaných z mora a biologických materiálov na báze morských rias. Priestranná kabína si zakladá na eliptických a organických tvaroch. Predné sedadlá sa dajú otočiť, aby počas autonómnej jazdy mohli cestujúci navzájom komunikovať.

Z interiéru je možné počas autonómnej jazdy... Foto: GAC
GAC Era Concept - 2023 Z interiéru je možné počas autonómnej jazdy vytvoriť pohodlný salónik na relax. Vrátane stolíka.
GAC GS3 4 Čítajte viac GAC GS3: Nový čínsky crossover útočí dizajnom. Cieli na mladých

Zadné sedadlá sú zasa vybavené výsuvnými opierkami nôh. Zo stredovej konzoly možno vytvoriť stôl a z výsuvnej lakťovej opierky čajový stolík. „Era Concept je dôkazom našej oddanosti technologickému pokroku a inováciám, čerpajúc z globálnych zdrojov a talentov. Spoločné úsilie našich tímov vrátane centra Advanced Design v Los Angeles a v Miláne presahuje rámec obyčajného návrhu auta. Predstavuje vizionársku správu o budúcnosti nového dizajnu ekologických vozidiel vytvorených pre tých, ktorí formujú náš svet,“ povedal na konto štúdie Era riaditeľ vývoja a výskumu automobilky GAC Pontus Fontaeus.

GAC Era Concept - 2023
GAC Era Concept - 2023
+16GAC Era Concept - 2023

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #GAC #GAC Era
Články podľa značiek