Scout: Elektrické off-roady pre VW vyvinú v Rakúsku. Výroba pobeží za Atlantikom

Reinkarnovaná značka International Harvester Scout, o ktorú sa v USA postará koncern VW, dáva o sebe opäť vedieť. A veľmi prekvapivo.

30.11.2023 18:00
debata
Nové elektrické SUV pre USA pod značkou Scout... Foto: Volkswagen
Scout - nová značka Volkswagenu Nové elektrické SUV pre USA pod značkou Scout má vyvolávať paralelu s pôvodnými modelmi zaniknutej americkej automobilky International Harvester.

Už vlani na jar Volkswagen potvrdil, že v USA vytvorí novú značku Scout. Tento názov síce Európanom veľa nehovorí, no za Atlantikom sa spája s legendárnym rovnomenným SUV z dielne automobilky International Harvester. Tá síce zanikla v polovici osemdesiatych rokov, ale emócie za týmto výrobcom off-roadov, traktorov či ďalšej techniky pre farmárov ešte celkom nevyhasli. Presne to sa rozhodol využiť nemecký automobilový gigant, aby prenikol na americkom trhu do rýchlo rastúceho segmentu elektrických SUV a pikapov.

Značka Scout je inšpirovaná americkým „SUV“... Foto: International Harvester
International Harvester Scout Značka Scout je inšpirovaná americkým „SUV“ International Harvester Scout, ktoré schádzalo z liniek do roku 1980.

Hoci prvá novinka sa ukáže až v roku 2026, Volkswagen upozornil na jej príchod oveľa skôr. Mali sme tu prvé oficiálne siluety elektrického pikapu aj off-roadu a čoskoro by mal VW ukázať aj koncept, na túto tému. Záhadou však ostávalo, čo bude základom nových Scoutov. Vzhľadom na skutočnosť, že nové elektrické modely majú byť určené výhrade americkým zákazníkom a vyrábať sa budú v USA v závode Blythewood, sa zdalo logické, že nemecký koncern ich vyvinie na platforme elektrického pikapu Ford F-15 Lightning.

Volkswagen ID.2all Concept - 2023 Čítajte viac VW: elektromobil za 20-tisíc eur by mohol prísť v druhej polovici dekády

Ako vieme, Volkswagen a Ford dlhodobo spolupracujú v oblasti osobných aj úžitkových áut. Výsledkom je VW Amarok, ktorý je dvojčaťom Fordu Ranger, alebo nový Ford Explorer, ktorý využíva techniku elektrického ID.3. Lenže všetko je inak. Ako informuje Europe Autonews, o vývoj oboch noviniek sa postará rakúska spoločnosť Magna Steyr v Grazi, ktorá je expertom na off-roady, známa výrobou slávnych Mercedesov-Benz triedy G. Ale tiež napríklad Toyoty Supra a BMW Z4. Podľa Kleine Zeitung zadal VW rakúskemu partnerovi objednávku vo výške 450 miliónov eur.

Tvar zadného bočného okna je jasnou paralelou... Foto: Volkswagen
VW - nová značka Scout Tvar zadného bočného okna je jasnou paralelou na originál zo šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov.

Má ísť o vôbec najväčšiu vývojovú zmluvu v histórii Magna Steyr. V Rakúsku má prebiehať aj väčšina testov vývojových prototypov. Od Scoutu si Volkswagen sľubuje rast predajov za Atlantikom. Aj preto bude americký podnik v Južnej Karolíne disponovať kapacitou 200 000 vozidiel ročne. Novinky od Scoutu majú v USA na muške najmä Rivian R1T, Teslu Cybertruck, GMC Hummer EV, ale aj spomínaný Ford F-150 Lightning.

Scout Motors - skice a fabrika v USA
Scout Motors - skice a fabrika v USA
+8Scout Motors - skice a fabrika v USA

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #SUV #VW #Scout #pikap #International Harvester
Články podľa značiek