Dacia Duster: Tretia generácia unikla na internete. Vyzerá fantasticky

Automobilky to nemajú rady, ale stáva sa to. Tak ako teraz Dacii. Jej utajovaná tretia generácia SUV Duster je odhalená. Na internete sa totiž predčasne objavilo oficiálne promo video. V každom prípade sa je na čo tešiť, hoci netušíme čo bude pod kapotou. Len dúfajme, že nepríde o diesel a pohon oboch náprav.

28.11.2023 18:15
debata (30)
Nový Duster vychádza z konceptu Dacia Bigster,... Foto: Dacia
Dacia Duster - 2024 Nový Duster vychádza z konceptu Dacia Bigster, ktorý sa ukázal v januári 2021. Má hranaté tvary, svalnaté blatníky či moderné svetlá s grafikou písmena Y. A neprišiel ani o ikonický "šnorchel".

Dacia Duster, ktorá prišla na svet v roku 2009, má za sebou priam ohromujúcu kariéru. Duster bol ranou priamo do čierneho. V boome SUV vytvoril cenovo bezkonkurenčnú ponuku a úspech na seba nenechal dlho čakať. Zakrátko sa z neho stal svetový bestseller značky. A to doslova, pretože v južnej Amerike a v Rusku sa predával s logom Renaultu a v Indii dokonca ako Nissan. V roku 2017 nasledovala druhá generácia, hoci na pôvodných základoch, teda na platforme B aliancie Renault-Nissan, ktorej pôvod siaha až do roku 2002. To však na úspechu nič nezmenilo. Za 13 rokov vyrobila Dacia viac ako 2,2 milióna kusov. A predaje dokonca rastú. Za prvých deväť mesiacov si Duster medziročne polepšil o 7,5 %.

Pozrite si uniknutý reklamný spot na nový Duster

Na dvere však už klope tretia generácia. Tá bude skutočne novou, pretože jej základom sa stane platforma CMF-B Low Spec koncernu Renault, ktorú už používa novší Logan, Sandero a Jogger. Poznáme ju ale aj z Renaultov Clio alebo Captur, hoci v o niečo sofistikovanejšej podobe. Tá má umožniť Dusteru aspoň nejakú mieru elektrifikácie, pretože ani Dacia sa nevyhne emisným škrtom. Ale stále tak, aby si Duster zachoval cenovú výhodu pred konkurenciou. Všetko sa dozvieme už za pár hodín, pretože Duster III. má svetový debut naplánovaný na 29. novembra. Ešte predtým si ho ale môžeme pozrieť takpovediac naživo.

Či dostane Duster dieselový motor netušíme.... Foto: Dacia
Dacia Duster - 2024 Či dostane Duster dieselový motor netušíme. Rozhodne ale príde ako hybrid s atmosférickým motorom s objemom 1,6 litra.

Automobilke sa totiž nový Duster nepodarilo utajiť až do premiéry. Do rúk sa rumunským novinárom dostalo oficiálne reklamné video. Je sa na čo tešiť. Dizajn inšpirovaný konceptom Bigster Dusteru svedčí. Má moderné rysy, masívne blatníky, robustnú ochranu podvozka aj efektnú grafiku svetiel v tvare písmena Y. Úzku prednú masku zdobí nové logo. My len dúfame, že Duster nepríde o úsporný naftový motor a pohon 4×4. Je to však pravdepodobné, pretože na platforme CMF-B zatiaľ žiadna štvorkolka nevznikla. Z videa však možno vyčítať, že Duster dostane hybridný pohon s atmosférickým 4-valcom 1,6i, elektromotorom a multimódovou prevodovkou, známy z Joggeru alebo Renaultu Clio.

sandero extreme Čítajte viac Test: Dacia Sandero Stepway. Slušné auto (ešte stále) za veľmi slušné peniaze

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Duster
Články podľa značiek