Najpredávanejšie autá v Európe: Sandero kraľuje, v prvej päťke je aj Clio

Po zlacnení v rebríčku stúpa Ford Puma, darí sa novému Cliu a čínske MG ZS sa už tiež stabilne usadilo medzi top 50 európskymi bestsellermi.

07.12.2023 06:00
Ford-Puma-2020-1600-1a Foto:
Po cenovej úprave razantne do prvej desiatky najpredávanejších áut v Európe prenikol aj sympatický crossover Ford Puma.
debata (1)

Už niekoľko mesiacov si to medzi sebou v boji o titul európskeho kráľa rozdávajú Tesla Model Y a Dacia Sandero. Aktuálne, kvôli miernemu poklesu predaja Modelu Y, je po desiatich mesiacoch opäť kráľom Sandero. Bolo ním už v januári, po prvých štyroch mesiacoch tohto roku a aj v júli. Teraz je jednotkou štvrtýkrát.

VIDEOTEST: Dacia Sandero SCe 65 - ide to aj bez turba!
Video

Dacia mala ešte v júli v prvej desiatke aj ďalšieho zástupcu. Bol ním na desiatom mieste Duster, ktorý sa aktuálne prepadol až na 14. priečku. Netreba však za tým hľadať žiadny pokles záujmu. Ľudia jednoducho čakajú na nový Duster, ktorý bol predstavený len pred pár dňami a vyzerá fakt vynikajúco. Keďže by sa aj naďalej mal držať cenou pri zemi, je temer isté, že v priebehu prvého polroku budúceho roku sa vráti opäť do TOP 10. Do prvej 50-ky sa zmestilo aj MPV Dacia Jogger, aktuálne mu patrí s predajom 65 444 kusov v európskom rebríčku bestsellerov 43. priečka.

Zaujímavý model je však tesne nad Joggerom – je ním čínsky crossover MG ZS, ktorý sa po desiatich mesiacoch prepracoval v Európe už na 42. priečku. Za osobitnú zmienku stoja ešte minimálne tri autá. Ford urobil pri niektorých svojich modeloch v posledných mesiacoch pomerne veľké škrty v cenách, čo znamenalo, že po zásadnom zľavnení sa sympatický crossover Puma prepracoval už do prvej desiatky, ktorú aktuálne uzatvára. Taktiež sa darí novému Cliu, ktoré sa prepracovalo do prvej päťky.

Opel Corsa - 2023 Čítajte viac Toto je TOP 15 malých áut na Slovensku. Zdraželi extrémne, aj o 80 percent

Ak sa pozrieme len na predaje za október, tak Clio skončilo dokonca druhé za Sanderom, avšak iba s malým náskokom pred treťou Toyotou Yaris Cross. V októbri, zrejme aj kvôli štrajku vo Švédsku, sa výrazne prepadli predaje Tesly Model Y, ktorá skončila až na 24. priečke.

Po 10 mesiacoch eviduje najväčší medziročný nárast predaja v rebríčku top 25 európskych bestsellerov Tesla Model Y (+ 142,3 percenta), Renault Clio (+ 47 percent)a Škoda Octavia (+ 38,4 percenta). Naopak, najväčší medziročný pokles predaja zaznamenali Toyota Yaris (- 5,6 percenta), Peugeot 208 (- 3,9 percenta) a Fiat Panda (-1,1 percenta).

Pozrite si v ďalšej časti článku podrobný zoznam najpredávanejších áut v Európe za prvých 10 mesiacov aj s počtami predaných kusov a medziročným porovnaním.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #TOP 10 áut #najpredávanejšie autá v Európe #DataForce
Články podľa značiek