Všetci proti Tesle: Zvláštny štrajk v Škandinávii nadobudol obrie rozmery

Proti Tesle štrajkujú mechanici, elektrikári, poštári, prístavní robotníci a dokonca aj smetiari.

07.12.2023 16:00
Aktuálne najbohatší človek na svete Elon Musk Foto: ,
Elon Musk je "vytočený" a štrajk v Škandinávii označil za šialený. Ten však stále viac naberá na sile.
debata (41)

V Škandinávii celkom nevinne začal zvláštny štrajk, ktorý napokon nadobudol obrovské rozmery a vyzerá to tak, že sa rozšíri už do tretej krajiny. Proti americkej automobilke Tesla už vyše mesiac štrajkujú technici, smetiari, elektrikári, prístavní robotníci a dokonca aj poštári. Najprv sa tak dialo vo Švédsku, potom sa štrajk rozšíril do Dánska a onedlho začnú zrejme štrajkovať aj Nóri. Šéfa automobilky Tesla Elona Muska štrajk tak „vytočil“, že Tesla dokonca na štrajkujúcich vo Švédsku podala dve žaloby.

A pritom všetko začalo celkom nevinne. Celú lavínu spustilo 130 mechanikov, pracujúcich vo Švédsku pre Teslu, ktorí chceli, aby automobilka podpísala kolektívnu zmluvu s odbormi. Tie sú v krajine mimoriadne silné, členmi odborov je až 90 percent všetkých zamestnancov. Tesla však nikdy s nikým a v žiadnej krajine podobnú zmluvu nepodpísala a neurobila tak ani vo Švédsku. Elon Musk totiž odbory jednoducho nemá rád.

Preleťte sa novou gigafactory Tesly v Berlíne. Ľudí v nej takmer niet
Video

K štrajkujúcim mechanikom sa preto vo Švédsku pridali zo solidarity členovia odborových organizácií v iných spoločnostiach. A tak zrazu prístavní robotníci odmietli Tesly vykladať z lodí, elektrikári prestali opravovať rýchlonabíjačky Tesly, smetiari prestali vynášať odpadky a poštári prestali doručovať korešpondenciu, predovšetkým však nové evidenčné čísla, potrebné na prihlásenie áut. Elon Musk označil štrajk za „šialený“ a neustúpil.

Dokonca podal dve žaloby. Pri jednej Tesla uspela, keď švédsky sú nariadil, že štátny dopravný úrad musí nájsť alternatívny spôsob, ako značky pre nové Tesly doručiť. Druhá žaloba sa týka povinnosti doručiť registračné značky, zadržiavané stávkujúcimi priamo na pošte – pri nej ešte výsledok nie je známy.

Tesla - servis Čítajte viac Katastrofa: Tesla totálne prepadla v štatistikách spoľahlivosti. Lepšia je aj Dacia

Tesla sa snaží blokáde vo švédskych prístavoch vyhnúť tak, že lode presmerovala do Dánska. Stalo sa však niečo, s čím Elon Musk nepočítal. Prístavní robotníci a vodiči združení v dánskom odborovom zväze 3F vyhlásili, že sú solidárni so svojimi švédskymi kolegami. Preto prestanú zhruba za dva týždne v dánskych prístavoch vykladať Tesly a voziť ich do Švédska, čím zabránia americkej automobilke obísť niekoľko týždňov trvajúcu blokádu.

A to ešte nie je všetko. Protest by sa mohol rozšíriť aj do Nórska. Podobnú blokádu totiž zvažuje nórska Zjednotená federácia odborových zväzov, ktorá podľa hovorcu Johna Trygveho Tollefsena situáciu zatiaľ len monitoruje. Pre Teslu ide o mimoriadne nepríjemnú záležitosť, pretože Švédsko a aj Nórsko patria k najsilnejším európskym trhom tejto americkej elektromobilky.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #Tesla #Elon Musk #štrajk proti Tesle #štrajk v Škandinávii
Články podľa značiek