Tomu neuveríte: Saab chce oživiť libanonský startup

Sny o vzkriesení švédskeho Saabu stále neumreli. Aj keď už pod značkou NEVS. Najnovšie sa chce o to pokúsiť libanonský startup EV Electra. Výroba luxusného Emily GT by mala prebiehať v Turecku.

07.12.2023 18:00
debata
Už to vyzeralo, že z ambiciózneho projektu... Foto: NEVS
NEVS Emily GT - 2023 Už to vyzeralo, že z ambiciózneho projektu Emily GT nič nebude. Nakoniec sa ho ale ujal libanonský startup EV Electra.

Saab zbankrotoval už roku 2012. Jeho zvyšky odkúpila čínska spoločnosť NEVS. Tej sa však nepodarilo získať práva na logo a značku švédskej automobilky. A tak sa zo Saabu stal NEVS. Pod týmto logom začali z liniek schádzať elektrické deriváty niekdajšieho Saabu 9–3. No veľkú dieru s nimi Číňania do sveta neurobili. Reštart značky mal predstavovať luxusný elektrický sedan s pracovným názvom Emily GT. Očariť chcel nielen dynamikou, ale najmä dojazdom 1 000 km. Lenže vlastník spoločnosti NEVS, čínska Evergrande Group, sa dostal roku 2020 do finančných problémov, takže z ambiciózneho projektu snov nakoniec zišlo. Na dokončenie chýbal ešte rok a pol. A, samozrejme, peniaze.

Saab - nové zastúpenie na Taiwane Čítajte viac Láska až za hrob: Na Taiwane otvorili nové zastúpenie Saabu. Šesť rokov po smrti!

Samotná NEVS s centrálou v Trollhättane v marci prepustila 320 z pôvodne 340 zamestnancov a dostala sa do akejsi „hibernácie“, ktorá mala firmu ochrániť pred úplným bankrotom. Stále však nie sme na konci príbehu. O Emily GT totiž prejavil záujem kanadsko-libanonský startup EV Electra. A uspel. Od spoločnosti NEVS projekt odkúpil s cieľom doviesť ho až na výrobné linky. „Z Trollhättanu budú znovu vychádzať autá. K akvizícii sme pristúpili aj napriek tomu, že si uvedomujeme, že je potrebné zafinancovať všetko od vývoja až po masovú produkciu. Pevne však verím v naše zázemie a našu silu. A rovnako tak verím, že v Trollhättane sa nachádza ten najlepší tím, ktorý privedie našu víziu k životu,“ vyhlásil zakladateľ spoločnosti Jihad Mohammed.

Emily GT by malo mať výkon 467 kW a dojazd cez... Foto: NEVS
NEVS Emily GT - 2023 Emily GT by malo mať výkon 467 kW a dojazd cez 1 000 km. Dizajnom jasne nadväzuje na tradíciu Saabov.

S výrobou v Trollhättane to však myslel obrazne, pretože v skutočnosti má produkcia prebiehať v Turecku. Napokon, tento rok odkúpil časť švédskeho majetku NEVS Polestar, teda divízia Volva, ktoré spadá pod čínsky gigakoncern Geely. Vrátane testovacieho centra, takže veľa možností EV Electra na švédsku výrobu ani nemá. Žiadne časové termíny na reinkarnáciu Saabu zatiaľ nepadli. Bude to pravdepodobne zdĺhavý proces. Jeho výsledkom má byť však nádherné GT so štvoricou elektromotorov s výkonom 467 kW, krútiacim momentom 2 200 Nm a batériou s kapacitou až 175 kWh. V pláne sú aj lacnejšie verzie s kapacitou 140 a 105 kWh, čo sú však stále údaje nad rámec väčšiny konkurentov. Novinka by mala zaútočiť priamo na Mercedes-Benz EQS či Teslu S.

NEVS Emily GT - 2023
NEVS Emily GT - 2023
+1NEVS Emily GT - 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Saab #NEVS #Emily GT
Články podľa značiek