Alfa Romeo Brennero: Najmenšia Alfa unikla pred premiérou

Alfa Romeo zatiaľ neponúka žiaden elektromobil. Vrcholom elektrifikácie je plug-in hybridné Tonale. Čoskoro však ponuku rozšíri malá Alfa Brennero. A tá bude aj čisto elektrická. Asi tušíte jej pôvod. Pôjde o ďalší derivát Peugeotu 2008, Opelu Mokka E alebo Jeepu Avenger.

12.12.2023 18:00
debata
Uniknutá snímka z infotainmentu ukazuje... Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo Brennero - uniknuté foto 2023 Uniknutá snímka z infotainmentu ukazuje športovo ladené SUV kompaktných rozmerov s typickými dizajnovými prvkami Alfy Romeo.

Alfa modernizuje svoju ponuku. A je načase, pretože modely Giulia a Stelvio už veru nie sú žiadni nováčikovia. A ani menšie SUV Tonale, keďže to sme videli prvýkrát v podobe konceptu už v roku 2019. Skutočná novinka je ale už za rohom. Predaje Alfy ňou zamieria nahor, ale v portfóliu vyplní priestor smerom nadol. Malé SUV Brennero sa totiž postaví pod Tonale. Jeho základy asi tušíte. Brennero využije naplno technológiu koncernu Stellantis, respektíve jeho bývalej francúzskej „frakcie“ PSA.

Alfa Romeo 33 Stradale - 2023 Čítajte viac Alfa chystá ďalší superšport. A nie jeden

Kým totiž Tonale postavili na platforme niekdajšieho FCA, Brennero použije architektúru e-CMP, ktorú medzičasom Stellantis premenoval na STLA Small. Bude teda technologickým súrodencom Peugeotu 2008, Opelu Mokka-E, Fiatu 600e aj Jeepu Avenger, úradujúceho auta roka. To znamená, že okrem 3-valca 1,2 PureTech, bude v ponuke aj čisto elektrická verzia so 115-kilowattovým elektromotorom a batériou s kapacitou 54 kWh. Tá by mala zvládať nabíjací výkon 100 kW a zabezpečiť dojazd asi 400 km. Poháňané budú výlučne kolesá prednej nápravy. Či to bude stačiť na úspech, uvidíme.

Platforma STLA Small je vybavená elektromotorom... Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo Brennero - uniknuté foto 2023 Platforma STLA Small je vybavená elektromotorom s výkonom 115 kW a batériou s kapacitou 54 kWh.

Zachovať si taliansku tvár sa pokúsi Brennero aspoň dizajnom. A ten si môžeme pozrieť už teraz, pretože na internet unikli snímky grafiky infotainmentu, ktoré Brennero verne zobrazujú. Prednej časti dominuje typický erb a úzke svetlá s nevšednou grafikou denných diód. Zaujímavosťou zadnej časti sú originálne stĺpiky, vytvárajúce efekt plávajúcej strechy. Novinka, pomenovaná po horskom priesmyku Passo del Brennero, by mala byť dlhá 4,1 metra a jej rázvor má byť 2 564 mm. Na trhu by sa mohla objaviť na budúci rok. Výrobu zabezpečí poľský závod v meste Tychy.

Alfa Romeo 33 Stradale - 2023 Čítajte viac Alfa chystá ďalší superšport. A nie jeden

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alfa Romeo #Alfa Romeo Brennero
Články podľa značiek