Alfa chystá ďalší superšport. A nie jeden

Alfe Romeo sa zapáčil biznis s nedávno reinkarnovanou Alfou Romeo Stradale. Po 33 hriešne drahých exemplároch sa len tak zaprášilo. A tak budú nasledovať ďalšie legendy. Prvá príde v roku 2026.

02.10.2023 18:00
debata
Alfa Romeo 33 Stradale vyvolalo úžasným... Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo 33 Stradale - 2023 Alfa Romeo 33 Stradale vyvolalo úžasným históriou inšpirovaným dizajnom doslova ošiaľ. Alfa to chce využiť aj pri ďalšom exkluzívnom projekte.

Alfa Romeo nedávno očarila svet predstavením novodobej Alfy 33 Stradale, z ktorej vyrobí len 33 exemplárov. Celý projekt vznikol v novom oddelení špeciálnych operácii Bottega, ktoré sídli priamo v značkovom múzeu Salla del Consigli v Arese. Bol to úspech, pretože všetkých 33 plánovaných exemplárov našlo majiteľov ešte v čase prvých skíc. Ani sa niet čomu čudovať. Alfa 33 Stradale skombinovala slávnu históriu s najmodernejšou technikou. Zákazníci sa mohli dokonca rozhodnúť pre medzi vzadu uloženým agregátom 2,9 V6 twin-turbo s výkonom 456 kW spojeným so zadnými kolesami cez 8-stupňovú dvojspojkovú prevodovku, alebo elektromotorom, ktorý posiela k zadným kolesám až 551 kW.

Alfa Romeo 33 Stradale - 2023 Čítajte viac Alfa Romeo 33 Stradale: Legenda ožíva po 56 rokoch. Môže mať V6 aj batérie

Alfa Romeo 33 Stradale sa tak zároveň stalo prvým čistým elektromobilom značky i keď väčšina zákazníkov zvolila klasiku. Úspech projektu podnietil taliansku automobilku k ďalšiemu superšportu. Ako informuje britský Autocar, prísť by mal v roku 2026. Recept bude rovnaký. Alfa opráši niektorú z historických legiend značky. Do úvahy prichádzajú také ikony ako kupé Giulietta SZ z roku 1963, kupé Giulietta SZ (Tubolare Zagato) od Zagata s hliníkovou karosériou zo 60. rokov, kupé Montreal 2+2 zo 70. rokov alebo futuristický koncept Carabo z roku 1968, za ktorým stála karosáreň Bertone. A ktorý z nich dostane prednosť? Tak na to sa pýta Alfa Romeo svojich potenciálnych zákazníkov už teraz. Či ale dostanú spaľovacie motory, nie je celkom isté.

Jedným z horúcich kandidátov na vzkriesenie je... Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo Carabo Jedným z horúcich kandidátov na vzkriesenie je tento úžasný koncept Carabo z roku 1968, za ktorým stála karosáreň Bertone.

„Ukázalo sa, že prvé auto bolo skvelou skúškou pre nás, pre alfistov a našich zákazníkov. Chceme v tom pokračovať,“ povedal Cristiano Fiorio, šéf oddelenia Bottega. „V minulosti existovali modely, ktoré sa vzhľadom pozerali dopredu. Musíme vytvárať niečo, čo budú klienti dobre vnímať,“ dodal Fiorio. Nerobte si ale veľké nádeje. Z každého z reinkarnovaných modelov vznikne maximálne 50 kusov, aby si zachovali exkluzivitu. Práve tá umožňuje Alfe Romeo prísť s astronomickými cenami a maržou, o ktorej sa bežným Alfám ani nesníva. A zákazníci s tým evidentne nemajú problém. Najmä ak majú pocit, že Alfa navrhuje nové auto len pre nich a na základe ich želaní.

Alfa Romeo 4C Čítajte viac Alfa Romeo vypredala auto, o ktorom ani nevie, či vznikne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alfa Romeo #Alfa Romeo Stradale
Články podľa značiek