Lancia Ypsilon: Bizarná predpremiéra. Ukradnutý prototyp skončil v kanáli

Je to absolútne bizarné. Ešte pred svetovou premiérou ktosi odcudzil nemaskovaný prototyp Lancie Ypsilon. Nakoniec museli utopené auto vyťahovať hasiči. Takýto debut ešte nemala žiadna automobilová novinka.

14.12.2023 18:00
debata
Tak takýto debut nemalo ešte žiadne auto na... Foto: X
Lancia Ypsilon - 2024 Tak takýto debut nemalo ešte žiadne auto na svete. Prototyp ktosi ukradol a nadránom s ním skončil v kanáli. Z vody vytŕčala len strecha.

Čakanie na novú generáciu Lancie Ypsilon je priam nekonečné. Tá súčasná totiž prišla na trh v roku 2011. Od roku 2017 sa predáva už iba na Apeninskom polostrove, no predajom to nijako zvlášť neublížilo. Taliani totiž tohto štýlového mestského krpca priam milujú. Ročne sa preň rozhodne asi 40 000 zákazníkov. A tak sa Lancia Ypsilon, odvodená z Fiatu 500, dočkala dokonca niekoľkých modernizácií. Posledná prebehla pred necelými dvoma rokmi. Počas života aktuálnej generácie sa toho však zmenilo o veľa viac. Najprv „sfúzoval“ Fiat s Chryslerom, čím vznikol koncern FCA, a potom sa FCA spojil s bývalým koncernom PSA, čím vznikol gigant Stellantis. A pod jeho krídlami má Lancia naplánovaný veľký comeback.

Lancia Pu+Ra HPE Concept - 2023 Čítajte viac Lancia Pu-Ra HPE Concept: Toto je symbol znovuzrodenia

Začne práve novou generáciou Lancie Ypsilon. Bude to prvá plne elektrická Lancia a zároveň posledná, ktorá ešte ponúkne variant so spaľovacím motorom. Jej základom bude platforma CMP/e-CMP, ktorú poznáme z Peugeotu 208 alebo Opelu Corsa. Premiéra je naplánovaná na začiatok budúceho roka. Lenže novú „ypsilonku“ vám môžeme ukázať už dnes, a to bez kamufláže. Zato vo veľmi bizarných podmienkach. Stalo sa totiž čosi neuveriteľné. Ako ukazujú fotografie zo siete X, jeden z prototypov, a zdá sa, že bez kamufláže, skončil v kanáli. Táto kuriozita sa odohrala v Montbéliarde v utorok 12. decembra.

Hoci vylovený prototyp siluetou veľmi pripomína... Foto: X
Lancia Ypsilon - 2024 Hoci vylovený prototyp siluetou veľmi pripomína Peugeot 208, logo na zadnom stĺpiku hovorí jasnou rečou. Toto je naozaj Lancia. Škoda, že nemáme aj snímky prednej časti.

Ráno o pol ôsmej boli k autu privolaní hasiči. Potápači najprv vykonali prieskum v priestore kabíny a v okolí auta, aby zachránili prípadné obete. Žiadne ale neobjavili. Pomocou žeriavu bolo vozidlo následne vytiahnuté z vody, ako inak za veľkej pozornosti okoloidúcich. A ako sa tam dostalo? Polícia uviedla, že prototyp bol odcudzený, ale žiadne ďalšie okolnosti komentovať nechcela. Prípad stále vyšetruje. V každom prípade sa čosi podobné ešte nikdy nestalo. Krádež predsériového exempláru nemá obdobu. Takto si ale môžeme urobiť aspoň malý obraz o tom, čo nás čaká. Hoci siluetou veľmi pripomína Peugeot 208, logo na zadnom stĺpiku, ktorý ukrýva aj kľučku dverí, hovorí jasnou rečou. Toto je naozaj Lancia.

Lancia Ypsilon - 2023 Čítajte viac Lancia: Talianske zombie mieri do Európy. Skúsi šťastie s Ypsilonom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lancia #lancia Ypsilon
Články podľa značiek