Audi zaraďuje ‘elektrickú‘ spiatočku. Predaj nenapĺňa očakávania

V Audi sa vymenil šéf, zrejme sa upustí od vstupu do seriálu F1 a výrazne sa šetrí. Navyše sa posúva aj príchod nových elektromobilov. Aby sa nezahltili továrne a sklady predajcov.

27.12.2023 16:00
audi q8 etron Foto:
Audi spomaľuje uvádzanie nových elektromobilov a mierne znižuje aj ich výrobu.
debata (2)

O tom, že nemecká prémiová značka Audi, patriaca do koncernu Volkswagen, momentálne neprežíva svoje najšťastnejšie obdobie, sme písali už viackrát. Nedávno to priznal aj šéf koncernu Volkswagen Oliver Blume, ktorý na stretnutí s investormi v júli tohto roku povedal: „Audi má obrovský potenciál, ktorý sa nám nepodarilo naplniť. Neobhajovali sme dostatočne progresívne DNA značky v konkurenčnom boji.“ Doplnil, že súčasný modelový rad Audi nielenže zaostáva za konkurenciou, ale čo je ešte znepokojujúcejšie, zaostáva za svojim vlastným potenciálom. Problémy automobilky napokon viedli aj k výmene jej vedenia. Doterajšieho šéfa Markusa Duesmanna začiatkom septembra nahradil Gernot Döllner.

V októbri navyše Audi potvrdilo, že vyrobí v Belgicku podstatne menej kusov dôležitého modelu Q4 e-tron, než pôvodne plánovala. Továreň v Bruseli totiž nemecká automobilka plánuje využívať ako doplnkovú pre tento model, ktorého ťažisková výroba je lokalizovaná práve v nemeckom Zwickau a v Belgicku mala byť spustená v dohľadnej dobe. V Zwickau však koncern Volkswagen prepúšťa tiež.

Škoda ukázala, ako sa vyrába nový Superb v Bratislave
Video

Audi posunulo aj uvedenie kľúčového elektrického modelu Audi Q6 E-tron. Ten na trh nepríde v tomto roku, ale oficiálne bolo jeho uvedenie posunuté na marec 2024 a neskôr na druhý kvartál 2024. Tento model je pre koncern mimoriadne dôležitý, pretože je prvým vyvinutým na novej platforme PPE (Premium Platform Electric), vďaka čomu má 800-voltový systém a rýchlejšie nabíjanie časy. Nový šéf Audi Gernot Döllner navyše oznámil, že nemecká značka „prehodnocuje“ aj svoj dávnejšie avizovaný vstup do prestížneho závodného seriálu Formula 1. Ako inak – kvôli snahe šetriť.

2023-audi-q6-e-tron-interier-official-15 Čítajte viac VW opäť prepúšťa a ohlasuje meškanie softvéru pre elektroautá

Aktuálne sa objavila informácia, že Audi prehodnocuje svoj ambiciózny plán uvádzania nových elektrických modelov, aby sa vyhlo zahlteniu tovární a predajcov pri pomalšom raste predaja elektromobilov. „Najprv sme sa pozreli na to, v akej postupnosti a v akej časovej frekvencii premiér to dokážeme,“ povedal Döllner v rozhovore v centrále Audi v Ingolstadte v Nemecku, cituje ho server AutoNews.com. „Nakoniec sme sa tento proces rozhodli viac rozložiť, aby sme nepreťažili tím a obchodné zastúpenia,“ doplnil. Aby bolo jasné, o čom je reč: Audi plánuje do roku 2026 uviesť na trh 20 modelov, pričom polovica z nich bude plne elektrická.

Prvým z nich bude vyššie spomenuté Audi Q6 e-tron, ktorého premiéra bola opakovane odkladaná predovšetkým pre problémy v internej softvérovej divízii VW Cariad. Po ňom bude budúci rok predstavený aj ďalší čistý elektromobil a dve autá so spaľovacím motorom. Tretí model so spaľovacím motorom je naplánovaný na rok 2025.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #predaj elektromobilov #nezáujem o elektromobily #nové elektromobily
Články podľa značiek