Kontrolóri si posvietili na stáčanie kilometrov. Chýbajú ich desaťtisíce

Autá, pri ktorých kontrolóri zistili manipuláciu s odometrom mali v priemere stočených 47 000 kilometrov. Najviac ich bolo v Nitrianskom kraji.

06.02.2024 06:00
Odometer - kontrola Foto:
Počet áut so stočenými kilometrami bol oproti roku 2020 mierne vyšší.
debata (6)

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) si v mesiacoch júl až október uplynulého roka „posvietila“ aj na predajcov jazdených áut. Pri celoslovenskej akcii sa zamerali hlavne na stále pomerne rozšírené stáčanie kilometrov.

Celkovo skontrolovali 50 autobazárov, pričom nedostatky boli zistené v 8 z nich, čo predstavuje 16 percent. Spolu bolo počas akcie prekontrolovaných 245 motorových vozidiel, čo je o 76 vozidiel viac ako počas predchádzajúcej kontrolnej akcie z roku 2020.

Pravda o klíme: Spaľovacie motory kontra elektromobily
Video
Odpovedá Milan Kočka, riaditeľ spoločnosti Toyota Central Europe - Slovakia. Premiéra 19. 10. 2023.

Pri kontrolách bolo najviac vozidiel so stočenými kilometrami zaznamenaných v Nitrianskom kraji, a to 8 %. Ďalej so 7 % nasledoval Bratislavský kraj, 6 % Prešovský kraj, 4 % Košický kraj a 2 % Trnavský kraj. V Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji nebolo zistené žiadne porušenie neoprávnenej manipulácie s odometrom pri ponuke a predaji motorových vozidiel.

V priemere došlo pri neoprávnenej manipulácií s odometrom k „stočeniu“ kilometrov u kontrolovaných motorových vozidiel o 47 000 km, pričom najmenší zistený rozdiel bol 18 517 km a najviac bolo vozidlo „stočené“ o 110 123 km.

Škoda Octavia 2,0 TDI - test spotreby 2023 Čítajte viac Toto je 6 najúspornejších ‘jazdeniek‘ s cenou do 12 000 eur

Medzi motorové vozidlá, pri ktorých došlo k porušeniu zákazu uvádzať, sprístupňovať alebo ponúkať na trhu v SR cestné motorové vozidlá, na ktorých došlo k neoprávnenej manipulácii s odometrom, patrili vozidlá výrobcov Citroën, Mazda, Mercedes, Peugeot, Renault, Škoda a Volkswagen.

SOI odporúča záujemcom o „jazdenku“ overiť stav odometra vyhliadnutého auta v registri prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV). To je vnútroštátny register cestných motorových vozidiel, ktoré sú prihlásené v evidencii vozidiel v Slovenskej republike, do ktorého sa zaznamenáva zobrazovaná hodnota počítadla celkovej prejdenej vzdialenosti auta počas celej jeho prevádzky až do jeho vyradenia z evidencie. Povinne do registra zasielajú informácie napríklad stanice technickej a emisnej kontroly, kontroly originality, servisy, policajný zbor a ďalší.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská obchodná inšpekcia #stáčanie kilometrov #SOI #jazdené autá #ojazdené autá #odometer
Články podľa značiek