Stratili súdnosť? V Paríži zavedú extrémne parkovné pre SUV, až 18 eur za hodinu

Hodina parkovania s autom s hmotnosťou nad 1 600 kg bude stáť až 18 eur. A suma bude s časom rásť. Za 6 hodín zaplatíte napríklad neuveriteľných 225 eur.

05.02.2024 12:00
SUV Paris Foto:
V Paríži na základe referenda trojnásobne zvýšia parkovné pre "ťažké" SUV. Aj pre elektrické.
debata (29)

V parížkych centrálnych obvodoch 1 až 11 by sa na základe referenda, ktoré sa práve uskutočnilo, mali vzrásť poplatky za parkovanie pre vozidlá s pohotovostnou hmotnosťou nad 1,6 tony na neuveriteľných 18 eur za hodinu. Aj to len počas prvých dvoch hodín. Potom budú rásť. Napríklad šesťhodinové parkovanie s SUV, čo bez problému obnáša obed a následnú návštevu divadla, vás vyjde len ťažko akceptovateľných 225 eur. Navyše sa toto zvýšenie týka aj elektromobilov, ak je ich pohotovostná hmotnosť vyššia ako dve tony.

Radikálne stúpne parkovné pre vyššie uvedené typy vozidiel aj vo vonkajších parížkych obvodoch 11 až 20, kde bude stáť hodina 12 eur, po prvých dvoch hodinách začne poplatok rásť. Za 6-hodinové parkovanie mimo centra s auto s hmotnosťou vyše 1,6 tony alebo viac ako 2-tonovým elektromobilom tak zaplatíte až 150 eur.

kolobežka, elektrická kolobežka Čítajte viac Francúzsko chce zvýšiť vekový limit pre elektrokolobežky. Paríž ich rovno zakáže

Šialené je, že o takto extrémnom kroku rozhodlo referendum, ktorého sa zúčastnilo menej ako šesť percent obyvateľov Paríža a aj z nich za takéto zvýšenie parkovného hlasovalo len necelých 55 percent zúčastnených. Choré je aj to, že ekologicky (pretože tým je zvýšenie odôvodnené) sa majú správať len cudzinci, Parížanov sa to netýka, rovnako ako ani tých, čo v Paríži pracujú, taxikárov a tiež ani zásobovania a niektorých ďalších vyčlenených skupín, napríklad telesne postihnutých. Takto stanovené podmienky pôsobia diskriminančne a pohybujú sa absolútne na hrane zákona.

Motoristická lobistická skupina „40 millions d'automobilis­tevlastné vozidlo bez takýchto, podľa nich, diskriminačných obmedzení. „Musíme sa rozhodne postaviť proti týmto útokom na slobodu pod falošnými zelenými zámienkami,“ uviedla skupina. „Ak to nezastavíme teraz, táto vzbura vedená ultramestskou a protiautomobilovou menšinou sa rozšíri ako gangréna aj do ďalších miest.“

V Paríži je to počas približne jedného roku už druhé takéto referendum s mizivou účasťou, na základe ktorého sa prijalo významné dopravné rozhodnutie. Tým prvým bol zákaz používania zdieľaných elektrických kolobežiek.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #parkovanie v Paríži #parkovanie v centre #parkovanie SUV
Články podľa značiek