ADAC: Nemci odhalili škandál s reflexnými vestami. Niektoré sú len ‘na parádu‘

Bezpečnosť v doprave by mala byť vždy na prvom mieste. Najviac ochrany pritom potrebujú najzraniteľnejší účastníci premávky. Ich viditeľnosť v tme je závislá od reflexných prvkov. No ak tie nefungujú, riziko fatálnych kolízií je vysoké.

19.02.2024 06:00
ADAC test reflexnych viest Foto:
Až polovica z testovaných viest vôbec neodrážala svetlo.
debata

Osveta spoločnosti pokiaľ ide o viditeľnosť v zlých poveternostných podmienkach alebo v noci v doprave je stále potrebná, hoci v posledných rokoch sa situácia zlepšuje. Chodci, cyklisti aj posádka, ktorá vystúpi z odstaveného vozidla na ceste čoraz častejšie dbajú na bezpečnosť a používajú reflexné vesty alebo iné prvky. Lenže ani to nemusí stačiť, ak je reflexný prvok nefunkčný a potom k tragédii nie je ďaleko.

Nemecký autoklub ADAC sa rozhodol otestovať kvalitu reflexných viest, ktoré sú pokladané za najlepší reflexný ochranný prvok a sú súčasťou povinnej výbavy aj u nás. Nie všetky vesty totiž poskytujú kvalitu, ktorá sa od nich očakáva. Základom je, aby vesta spĺňala normu EN ISO 20471. Lenže v predaji sú aj také, ktorú ju nespĺňajú a vtedy existuje riziko, že vesta nebude plniť svoj primárny účel.

ADAC - test detských sedačiek 2022 Čítajte aj dTest: Toto je veľký test detských autosedačiek. Tri celkom prepadli!

ADAC kúpil 14 výrobkov cez internet a podrobil ich základnému testu ľudským pohľadom a následne aj odborným v laboratóriu. Výsledky sú zarážajúce. Až polovica z nich vôbec neodrážala svetlo, čiže ich možno pokladať za nefunkčné a tým aj za nebezpečné a život ohrozujúce. Išlo o test voľným okom pri štandardnom kancelárskom osvetlení. Následne vesty zavesili a svietili na ne LED baterkou. Aj pri tomto teste niektoré z viest neodrážali svetlo.

Merania v laboratóriu sa zamerali na splnenie... Foto: ADAC
ADAC test reflexnych viest 1 Merania v laboratóriu sa zamerali na splnenie normy EN ISO 20471.

Výsledky potvrdil aj fotometrický test v laboratóriu. Merania sa zamerali na splnenie spomínanej normy EN ISO 20471, pričom vesty ktoré neprešli ani senzorickým pokusom vykázali 100 až 200-násobne nižšie hodnoty, ako požaduje norma. Laboratórium zhodnotilo, že tieto vesty sú v podstate nereflexné.

ADAC preto radí kupovať reflexné vesty osobne a nie cez internet, aby bolo možné jednoducho oproti svetlu overiť odraz svetla. Tomuto jednoduchému testu nebráni ani priehľadní fólia, v ktorej sú vesty zabalené. Ďalšou možnosťou je odfotografovať vestu s bleskom, čo na fotografii zachytí jej odraz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #ADAC #reflexné prvky #bezpečnosť cestnej premávky
Články podľa značiek