Jaguar Land Rover postaví v Nitre baterkáreň. Ale menšiu, než plánoval

V nitrianskej fabrike Land Rover Jaguar budú batérie kompletovať, montovať do rámov a následne aj priamo do vozidiel.

12.03.2024 12:00
SR Jaguar Land Rover Elektromobily Výroba NRX Foto:
V Nitre sa pripravujú na výrobu elektromobilov, Jaguar Land Rover tam bude aj kompletovať batérie.
debata (2)

Spoločnosť Jaguar Land Rover Slovakia plánuje vybudovať v Nitre novú výrobnú halu na výrobu batériových jednotiek a rozšíriť halu montáže a finalizácie. Súčasťou projektu je aj vybudovanie spevnenej plochy, na ktorej bude inštalovaný mobilný stan, uviedla spoločnosť v dokumente predloženom na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Vyskúšali sme Ineos Grenadier. Ožil vďaka nemu pôvodný Defender
Video

A ako by mala nová baterkáreň fungovať? Batériové články sa tam nebudú priamo vyrábať, ale skladať do modulov, tvoriacich batérie, ktoré budú následne nainštalované do áut. „Veľká batéria“ používaná v autách je totiž zostavená z modulov, pričom každý modul pozostáva z viacerých článkov. Obal samotnej batérie musí izolovať moduly od nárazov a vibrácií a chrániť ich pred prachom, nečistotami. Batérie sa preto ukladá do špeciálneho rámu, ktorý je súčasťou vozidla. Tento proces bude kompletne prebiehať v vo výrobných halách automobilky v Nitre. Taktiež sa tam bude vykonávať povrchová úprava rámov pre batérie. Vznikne na to nová lakovňa, kde s jednotlivé dielce rámu budú lakovať.

Land Rover Range Rover Velar - 2023 Čítajte viac Jaguar Land Rover mení názov. Vytvorí až štyri samostatné značky

Fabrika pôvodne uvažovala so zastavanou plochou 48 000 metrov štvorcových. Aktuálne predložený zámer počíta s rovnakou technológiou výroby batérií, avšak s menšou zastavanou plochou, necelých 42 000 metrov štvorcových. Zaujímavosťou je, že na skladovanie materiálu pre výrobu a hotových výrobkov bude slúžiť nový mobilný stan s celkovou krytou plochou takmer 15 000 metrov štvorcových.

V nových prevádzkach budú zamestnanci pracovať v troch zmenách. Predpokladaný počet zamestnancov v prevádzke montáže batérií je 139 osôb na jednej zmene, v prevádzke montážnej dielne podvozkov 115 osôb na zmene a v sklade 10 pracovníkov na zmene. Výstavba „baterkárne“ nijako neovplyvní maximálnu ročnú výrobnú kapacitu fabriky, ktorá je 150 000 vozidiel.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #elektromobily #Jaguar Land Rover #výroba elektromobilov na Slovensku
Články podľa značiek