Kia a Hyundai zvolávajú 170-tisíc elektromobilov. Môžu sa prestať nabíjať

Do servisov sa musia vrátiť modely Hyundai Ioniq 5 a 6, Kia EV6 a Genesis GV60, GV70 a G80.

20.03.2024 16:00
Hyundai Ioniq 5 - facelift 2024 Foto:
Do servisov sa musí vrátiť aj Hyundai Ioniq 5. (na obrázku facelift 2024)
debata

Do servisov sa musia vrátiť najnovšie elektrické modely Hyundai Ioniq 5 a 6, Kia EV6 a Genesis GV60, GV70 a G80. Dôvodom je chyba v riadiacej jednotke ich nabíjacieho systému (ICCU, Integrated Charging Control Unit), ktorá môže spôsobiť, že sa prestanú nabíjať. Zatiaľ ich je niečo vyše 160-tisíc.

Problém sa zatiaľ oficiálne týka len áut v Južnej Kórei, kde zvolávačka začala tento týždeň. Je však pomerne pravdepodobné, že vzhľadom na svoju povahu sa rozšíri aj do USA, prípadne aj do Európy. V Spojených štátoch síce zatiaľ pre vyššie spomenutý problém zvolávačka vyhlásená nebola, no podľa vyhlásenia amerického úradu Národného úradu pre cestnú bezpečnosť (NHTSA) už evidujú od majiteľov vyššie spomenutých modelov minimálne 30 sťažností, súvisiacich s nabíjaním.

Kia e-Niro - servis Čítajte viac Tieto autá sa vlani najviac vracali do servisov. Elektromobily tvorili až tretinu

Ich vyjadrenia sú si veľmi podobné. Z vozidla sa ozvala hlasná rana, následne prišlo k poklesu výkonu, alebo sa úplne prerušilo dodávanie energie z akumulátora. Podľa vyjadrenia Američanov je problém v tom, že v riadiacej jednotke nabíjania príde k prepätiu, ktoré spôsobí prerušenie dodávok prúdu do 12-voltovej batérie zásobujúcej energiou množstvo palubných systémov. Oprava spočíva buď v nahratí nového softvéru, alebo výmene celej riadiacej jednotky, pokiaľ sa to ukáže ako nevyhnutné.

Ak by sa zvolávacia akcia rozšírila aj do USA a Európy, muselo by do servisov vyše 600-tisíc elektromobilov. Zatiaľ sa však tak nestalo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Hyundai #zvolávacia akcia #Kia EV6 #Ioniq #zvolávačka
Články podľa značiek