Audi konečne mení označenie modelov. Čakali sme na to sedem rokov

V roku 2017 zmenilo Audi svoju nomenklatúru. Vznikol z toho ťažko zrozumiteľný chaos. Náprava príde čoskoro. Lenže staré dobré časy sa už nevrátia.

27.03.2024 14:00
Audi Q3 45 TFSIe - 2021 Foto:
Takéto označovanie používa Audi od roku 2017. Vyčítať z neho nie je možné objem motora, počet valcov ani výkon.
debata

Kedysi zrozumiteľné označovanie modelov, kde skratky TFSI a TDI označovali typ motora, teda či ide o benzínový alebo naftový, a číslice 2.0 či 3.0 zasa jeho objem, zrušilo Audi v roku 2017. Skratky TFSI a TDI síce ostali, ale nové číslice ako napríklad 35 alebo 45 nemali žiadnu výpovednú hodnotu. Nesúviseli s objemom motora ani výkonom. Tušiť ste mohli len to, že motor s označením 45 TDI bude výkonnejší než ten 35 TDI. A dokonca sa mohlo stať, že v jednotlivých modelových radoch boli motory s rovnakým označením úplne iné. Motor 35 TFSI mohol byť v Audi A1 rovnako 4-valec s objemom 1,5 litra ako dvojliter v Audi A4. Jednoducho, nomenklatúra Audi bola pre zákazníkov ťažko zrozumiteľná.

Audi Q6 e-tron quattro, Audi SQ6 e-tron Čítajte viac Q6 e-tron: Audi predstavilo nové prémiové elektrické SUV. Má dojazd vyše 600 km

Trvalo to nekonečných sedem rokov, kým na to automobilka z Ingolstadtu konečne prišla. Rozhodla sa systém zmeniť. A keďže sa chystá na veľkú elektrickú budúcnosť, týkať sa to bude najmä nových elektromobilov. „Keď hovoríme o zjednodušení, nie je to len o doplnkoch výbavy a konfiguračnom procese,“ povedal Florian Hauser, šéf predaja a marketingu pre britský Auto Express. „Na výber bude oveľa menej pohonov, čo nám umožní zjednodušiť nomenklatúru na základe počtu poháňaných kolies a možností jedného alebo dvoch úrovní naladenia výkonu,“ dodal. „Q6 s pohonom všetkých kolies tak bude známe ako quattro, zatiaľ čo športová verzia v štvorkolke bude pomenovaná SQ6,“ vysvetlil.

Elektrické Audi Q6 e-tron a Q8 e-tron... Foto: Audi
Audi Q6 e-tron quattro Elektrické Audi Q6 e-tron a Q8 e-tron odštartovali zmenu v označovaní modelov ingolstadtskej automobilky. Na staré zrozumiteľné časy i tak zabudnite.

„V prípade zadokolky budeme používať iba názov Q6, zatiaľ čo menší či väčší paket batérií bude definovaný slovíčkom uvedeným za šestkou, pričom môže ísť napríklad o označenie Performance. Čísla teda už potrebovať nebudeme, a preto ich vyradíme,“ spresnil Hauser. A dodal, že zmena sa už začala pri elektrických SUV Q6 e-tron a Q8 e-tron. Dôležité tiež je, že zmeny zasiahnu aj modely so spaľovacím motorom. No vzhľadom na fakt, že verzií pohonov bude v porovnaní s elektromobilmi viac, Audi ešte zvažuje zachovanie čísiel. Rozhodnutie teda zatiaľ nepadlo. Hoci zjednodušenie nomenklatúry bude pre zákazníkov zrozumiteľnejšie, iste nie tak ako pred rokom 2017. Pri elektromobiloch už objem motora neexistuje, ale ak by číslice označovali približný výkon v koňoch či približný dojazd v kilometroch, možno by to nebolo na zahodenie.

Audi A3 allstreet - 2024 Čítajte viac Audi A3: Po facelifte aj ako ‘allroad‘. Ingolstadt si však chce účtovať za funkcie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #TFSI #TDI
Články podľa značiek