Tesle prvýkrát za štyri roky klesol odbyt. Nepomohlo ani zníženie cien

Odbyt Tesly sa v prvom štvrťroku znížil o takmer deväť percent na 386 810 vozidiel, zo zhruba 423 000 pred rokom. Analytici považujú jej výsledky za katastrofu. Vykázala totiž prvý medziročný pokles za takmer štyri roky a výrazne zaostala za očakávaním analytikov.

03.04.2024 14:00
Tesla - výroba Fremont Foto:
Automobilka uviedla, že k poklesu odbytu v prvom štvrťroku prispeli problémy spôsobené narušením dopravy v Červenom mori aj sabotáž, ktorá obmedzila výrobu v jej nemeckej továrni.
debata (6)

Akcie podniku po správe o poklese odbytu oslabili. Analytik Dan Ives zo spoločnosti Wedbush Securities označil najnovšie výsledky Tesly za úplnú katastrofu, ktorú bude firma investorom ťažko vysvetľovať. Automobilka uviedla, že k poklesu odbytu v prvom štvrťroku prispeli problémy spôsobené narušením dopravy v Červenom mori aj sabotáž, ktorá obmedzila výrobu v jej nemeckej továrni. Tesla sa v poslednej dobe stretáva so zostrenou konkurenciou a spomalením rastu dopytu po elektromobiloch. Automobilka naposledy vykázala medziročný pokles odbytu v druhom štvrťroku 2020, kedy musela obmedziť výrobu v dôsledku pandémie.

Čína dýcha Tesle na krk

V Číne, ktorá je najväčším automobilovým trhom na svete, čelí Tesla ostrej konkurencii zo strany domácich automobiliek, napríklad spoločnosti BYD. Tá v minulom štvrtom štvrťroku vystriedala Teslu na poste najväčšieho predajcu automobilov s čisto elektrickým pohonom na svete. V tomto prvom štvrťroku sa však Tesla napriek poklesu odbytu vrátila na prvú priečku. Spoločnosť BYD totiž oznámila, že v prvom štvrťroku predala len zhruba 300 000 elektro­mobilov. To síce predstavuje medziročný nárast o viac ako 13 %, ale v porovnaní so štvrtým štvrťrokom zároveň prepad o 43 %.

Tesla - Gigafactory Šanghaj Čítajte viac Anarchisti odrezali berlínsku Teslu od prúdu. Pomohli si požiarom

Analytik Gene Munster zo spoločnosti Deepwater Asset Management uviedol, že tohtoročný prvý štvrťrok bol pre Teslu „škaredý“. Na predaj podľa neho mali negatívny vplyv aj vysoké úrokové sadzby či pokles nadšenia okolo elektromobilov. Munster však vyjadril optimizmus ohľadom dlhodobých vyhliadok podniku. „Stále verím, že Tesla je na správnej ceste a že táto búrka sa preženie,“ napísal na sieti X. Akcie podniku po správe o poklese odbytu výrazne oslabili. Z prieskumov a vyjadrení odborníkov podľa agentúry Reuters vyplýva, že časť potenciálnych zákazníkov Tesly v Spojených štátoch odrádza Muskov príklon k pravicovej politike a niektoré jeho verejné vyhlásenia.

Akcie Tesly klesajú, Musk chudobnie

Akcie Tesly v utorok okolo 18:00 SELČ strácali vyše päť percent. Od začiatku tohto roku už prišli o zhruba tretinu svojej hodnoty. Finančné výsledky za tohtoročný prvý štvrťrok Tesla zverejní 23. apríla. Pokles ceny akcií Tesly má negatívny dopad na hodnotu Muskovho majetku, ktorý sa podľa údajov agentúry Bloomberg od začiatku tohto roka znížil o 40,5 miliardy dolárov. Tieto údaje pritom nezahŕňajú dnešný pokles akcií Tesly. Musk je podľa nich s majetkom v hodnote 189 miliárd dolárov tretím najbohatším človekom na svete za zakladateľom spoločnosti LVMH Bernardom Arnaultom a zakladateľom firmy Amazon Jeffom Bezosom.

Tesla Y- aukcia Čítajte viac Nabúrané Tesly sú na Ukrajine hit. Z vrakov robia ‘leštenky‘

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #predaj áut #odbyt áut
Články podľa značiek