Shell v najbližších dvoch rokoch zatvorí až tisíc čerpačiek

Shell sa chce zmeniť na globálneho prevádzkovateľa elektrických nabíjačiek.

11.04.2024 12:00
shell-fuel-station Foto:
Shell v USA zrušil takmer celú svoju vodíkovú sieť, teraz chce globálne redukovať počet čerpacích staníc,
debata

Spoločnosť Shell sa rozhodla pre radikálnu zmenu svojho fungovania. Približne pred dvomi mesiacmi sme informovali, že dcérska spoločnosť Shellu – Shell Oil Co. ukončila prevádzku takmer celej svojej siete vodíkových čerpacích staníc v americkej Kalifornii, čo zákazníkom spôsobilo obrovské komplikácie. Spoločnosť pritom už v uplynulom roku zrušila plán na vybudovanie ďalších nových 49 vodíkových staníc v Kalifornii.

Aktuálne prišla ďalšia zaujímavá správa – Shell sa v najbližších dvoch rokoch zbaví tisícky svojich čerpacích staníc. Informácie sa objavila v správe Vo svojej správe Shellu, nazvanej Energy Transition Strategy 2024. Vyzerá to síce dramatičky, ale v skutočnosti tá „tisícka“ predstavuje len 4 percentná z jeho globálnej siete čerpacích staníc. Každému samozrejme napadne ako prvé kde sa budú čerpacie stanice rušiť. To zatiaľ nevieme, Shell túto informáciu nezverejnil.

Shell Hydrogen Čítajte viac Shell v USA zrušil takmer celú vodíkovú sieť. Zákazníci sú v šoku

Zverejnil však informáciu, prečo sa k tomuto kroku rozhodol. Chce na ich úkor budovať a posilniť svoju sieť nabíjacích staníc, fungujúcu pod názvom Shell Recharge. S tými sa už možno nejaký čas stretnúť aj na Slovensku, niektoré potešia napríklad výkonom až 180 kW. Ropný koncern buduje nabíjacie huby vo veľkom. V roku 2022 mal 27 000 nabíjacích miest, o rok neskôr t už bolo 54 000. Do konca roku 2025 by ich už malo byť 70 000 a v roku 2030 dokonca 200 000.

„Veríme, že rast dopytu po rope sa v druhej polovici tohto desaťročia spomalí a mohol by začať klesať v 30. rokoch 21. storočia kvôli zvyšovaniu efektívnosti vozidiel a rastu predaja elektrických vozidiel,“ uviedla spoločnosť v správe. Aj napriek momentálne oslabenému záujmu o elektromobily Shell očakáva, že ich predaj v nasledujúcich rokoch prudko vzrastie. „Dnes je na cestách okolo 40 miliónov takýchto vozidiel (BEV a PHEV), pričom do roku 2030 sa očakáva až 275 miliónov. Dostupnosť nabíjacích bodov bude pre rast elektrických vozidiel rozhodujúca,“ vysvetľuje sa v správe.

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Shell #nabíjacie stanice #nabíjacia infraštruktúra
Články podľa značiek