Mini Aceman: 5-dverové Mini je už za dverami

Päťdverová verzia nového Mini dostane autonómnu pozíciu aj vlastné meno. Predstaví sa čoskoro.

24.04.2024 18:00
debata
Päťdverové Mini sa zmení na Mini Aceman. Okrem... Foto: Mini
Mini Aceman - maskovaný prototyp 2024 Päťdverové Mini sa zmení na Mini Aceman. Okrem väčšej dĺžky by malo mať aj o čosi vyšší podvozok.

Novú generáciu Mini Cooper už poznáme. Predstavila sa vlani. Najprv v čisto elektrickej verzii E/SE s batériou s kapacitou 40,7 alebo 54,2 kWh a neskôr aj so spaľovacími motormi 1,5 a 2,0 TwinPower Turbo v Mini C/S. Kým batériové Mini budú schádzať z výrobných liniek v Číne, tie benzínové ostanú verné montážnym linkám v domovskej Veľkej Británii. Bolo však len otázkou času, kedy príde na rad 5-dverová verzia. Tá sa doteraz označovala ako Mini 5-door, no v novej generácii získa autonómne postavenie aj vlastný názov. Z 5-dverového Mini sa jednoducho stane Mini Aceman a od základného modelu sa bude líšiť nielen rozmermi, ale aj charakterom.

Mini Cooper S - 2024 Čítajte viac Mini Cooper C/S: Tak predsa, benzín pod kapotou zostáva

Novinka bude tak trocha crossoverom, ale zasa nie príliš, aby si neliezla do kapusty s novým SUV Countryman. Ako bude Aceman vyzerať, naznačilo Mini už vlani v lete rovnomenným konceptom. Neskôr nám ho ukázalo v podobe maskovaných prototypov. A teraz pridalo informáciu o mieste premiéry. Uskutoční sa na autosalóne Auto China v Pekingu. Aj Mini Aceman totiž vznikalo v spolupráci s čínskym partnerom Great Wall Motor. Ak si ponechá formát konceptu, mal by mať Aceman na dĺžku 4 050, na šírku 1 990 a na výšku 1 590 mm. Krátke previsy a široký postoj mu zabezpečia hravé jazdné vlastnosti.

Na dĺžku má Aceman merať 4 050, na šírku 1 990... Foto: Mini
Mini Aceman - maskovaný prototyp 2024 Na dĺžku má Aceman merať 4 050, na šírku 1 990 a na výšku 1 590 mm.

Vnútri sa má predstaviť nový osobný asistent prostredníctvom veľkého kruhového OLED displeja na báze operačného systému Android. Očakáva sa, že z konceptu poputuje do sériového modelu aj ambientné osvetlenie, ktoré bude vytvárať viaceré druhy nálad. Aceman sa má dokázať premeniť doslova na „nočný klub na kolesách“. Pomáhať tomu budú aj umelé zvuky a virtuálny DJ. Tajomstvom nie je ani technika. Pohon Acemanu bude totiž totožný s krátkym Mini E/SE. Vpredu umiestnený motor tak ponúkne buď 135, alebo 160 kW. Väčšia batéria by mu mala zabezpečiť dojazd približne 400 km. Na Auto China okrem Acemanu predstaví Mini aj ostrý Countryman JCW s pohonom All4.

Mini Aceman - maskovaný prototyp 2024
Mini Aceman - maskovaný prototyp 2024
+5Mini Aceman - maskovaný prototyp 2024

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #Mini Aceman
Články podľa značiek