Kia EV3 už vystrkuje rožky. Budú ju vyrábať na Slovensku?

Kia usilovne pracuje na rozšírení elektrických modelov. Stonic tak čoskoro nahradí elektrický crossover EV3. Toto sú prvé snímky detailov modelu, ktorý by mohli vyrábať v Žiline. Predstaví sa 23. mája.

13.05.2024 18:00
debata
Prvé oficiálne snímky potvrdzujú, že sériová... Foto: Kia
Kia EV3 - prvé detaily 2024 Prvé oficiálne snímky potvrdzujú, že sériová Kia EV3 bude veľmi podobná rovnomennému vlaňajšiemu konceptu.

Dizajn novinky nie je až takým tajomstvom. Vlani totiž kórejský výrobca vyrukoval s rovnomenným konceptom. A ako vieme na príklade Kie EV9, finálne sériové verzie sa od štúdii v prípade Kie veľmi nelíšia. Potvrdzujú to aj prvé tri oficiálne snímky zachytávajúce detaily kompaktného crossoveru, ktorý časom nahradí klasickú Kiu Stonic. Z nich je zrejmá plávajúca strecha aj dizajn svetiel, ktoré nemajú ďaleko od Kie EV9.

Kia EV9 GT-Line First Edition - test 2024 Čítajte viac Test: Kia EV9 GT-line – rýchlo sa do nej zamilujete. Ale nie na parkovisku

Základom novinky sa síce stane platforma E-GMP, tak ako v prípade Kií EV6 a EV9, bude však jednoduchšia. Namiesto 800 V architektúry použije 400 V. Batéria by mohla mať kapacitu 64 kWh, podobne ako v Kii Niro. Či bude môcť mať EV3 pohon oboch náprav, teda dva elektromotory, zatiaľ nevieme. Kvôli nižšej cene si možno vystačí s jediným.

Kia EV3 sa v mnohom inšpiruje vlajkovou loďou... Foto: Kia
Kia EV3 - prvé detaily 2024 Kia EV3 sa v mnohom inšpiruje vlajkovou loďou EV9. Vidieť to aj na tvare zadných svetiel.

Nie je vylúčené, že EV3 dostane podľa vzoru konceptu výklopné zadné sedadlá v štýle Hondy Jazz, čo by umožnilo prepravovať napríklad menšie bicykle. V kabíne tiež očakávame moderný infotainment s dvojicou displejov, plávajúcu stredovú konzolu aj systém Mind Modes, ktorý upraví nastavenia vozidla a náladové prvky v interiéri. V režime Perform sa auto zameria na pôžitok z jazdy a poskytne všetky informácie súvisiace s výkonom auta. Režim Serenity bude zasa jeho relaxačným protipólom.

Kia EV9 GT - prototypy 2024 Čítajte viac Kia EV9 GT: Brutálne elektrické SUV už testujú v ‘zelenom pekle‘

A keďže Kia potvrdila, že zo všetkých svojich elektromobilov odvodí vysokovýkonné verzie GT, po čase by malo doraziť aj ostré EV3 GT. EV3, ktoré sa predstaví ešte v máji, je ale len jedným zo šiestich čisto elektrických áut, ktoré chce značka uviesť na trh do roku 2026. SUV strednej veľkosti EV5 už bolo odhalené a má prísť v roku 2025, zatiaľ čo EV4 a EV2 sú stále zahalené tajomstvom. Je veľmi pravdepodobné, že EV3 skončí na montážnych linkách v Žiline. Dozvieme sa to iste čoskoro, pretože premiéra je naplánovaná na 23. mája a predaja ešte do konca tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #elektromobily #Kia EV3
Články podľa značiek