Chcete ‘vyžmýkať‘ poisťovňu? V Británii majú podvodníci nový trik

V Británii sa prudko rozšíril nový poisťovací podvod, pri ktorom stačí zvýšiť škodu na aute softvérom bežného smartfónu.

13.05.2024 14:00
Poisťovací podvod pomocou smaftfónu Foto:
Takto sa dá urobiť z nepoškodeného auta poškodené a nárokovať si zaplatenie škody od poisťovne. V tomto prípade mal ale podvodník smolu - na sociálnej sieti zabudol odstrániť originál.
debata (1)

Ak sa vám snaží podvodník predať ojazdené auto a zarobiť na tom čo najviac, deklaruje ho v lepšom technickom stave, s menším počtom najazdených kilometrov a zatají škody či havárie. Jednoducho, naoko ho vylepší, ako sa len dá. Lenže peniaze možno získať aj opačným spôsobom – napríklad deklarovať škodu po havárii väčšiu, než aká je v skutočnosti. Presne tento typ podvodov sa teraz rozšíril vo Veľkej Británii. Nie je to nič zložité. Stačí vám k tomu softvér na úpravu fotografií v smartfóne.

Krádež auta - Toronto Čítajte viac Dá sa vaše auto ukradnúť predlžovačom signálu? Odpoveď nájdete v zozname

Poisťovňa Allianz uviedla, že incidenty, pri ktorých boli takéto aplikácie použité na skreslenie skutočných obrázkov, videí a dokumentov, sa medzi rokmi 2021–2022 a 2022–2023 zvýšili o 300 %. Podvodníci jednoducho upravia fotografiu vozidla po havárií tak, aby sa zdali škody väčšie, čo vedie k vyššiemu poistnému plneniu – jednoducho poisťovňa zaplatí viac. Podobnú skúsenosť má aj poisťovňa Zürich UK, ktorá uviedla, že zaznamenáva čoraz viac pohľadávok, ktoré boli sfalšované pomocou takzvanej „plytkej“ technológie.

eznamka Čítajte viac Podvodníci posielajú falošné SMS s výzvou na úhradu diaľničnej známky. Nenaleťte im

Zatiaľ čo deepfakes sú falošné obrázky, videá alebo dokumenty, ktoré sa zvyčajne vytvárajú pomocou umelej inteligencie, „plytké“ falošné správy možno vytvárať pomocou bežného softvéru na úpravu v telefóne alebo aplikáciami, akým je napríklad Photoshop. Allianz, uviedla, že v jednom prípade podvodník poskytol poisťovni fotografiu svojej „poškodenej“ dodávky, na základe čoho sa domáhal zaplatenia škody, i keď auto v skutočnosti žiadne poškodenie nemalo. Na fotografiách bol prasknutý nárazník spoločne s falošnou faktúrou na 1 000 libier za opravu.

Odometer - kontrola Čítajte viac Na stáčaní odometrov by Slovensko zarobilo milióny. Ostávajú však zločincom

Pracovníci poisťovne však zhodou okolností našli pôvodnú fotografiu na sociálnej sieti klienta, na ktorej bolo vozidlo v dokonalom stave. Scott Clayton, vedúci oddelenia poistných podvodov poisťovne Zürichu UK, nedávno povedal, že plytké falzifikáty sa najčastejšie objavujú práve v poistení motorových vozidiel. Rast počtu týchto podvodov už stihol spôsobiť rast poistného. Ako uvádza Asociácia britských poisťovateľov, priemerná cena za poistenie motorových vozidiel bola v prvom štvrťroku tohto roka približne o tretinu vyššia ako v rovnakom období v roku 2023.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #poisťovací podvod #poistenie áut
Články podľa značiek