Koľko času trávia majitelia elektromobilov na rýchlonabíjačkách? Chce to trpezlivosť

Dlhé časy nabíjania odrádzajú množstvo ľudí od kúpy elektromobilov. Horšie je, že priemerný čas nabíjania na rýchlonabíjačkách veľmi neklesá. Až o päť rokov sa má skrátiť na polovicu. I tak je to 20 minút a 10-krát viac, ako trvá natankovanie nádrže.

22.01.2024 16:00
Tesla - Supercharger Foto:
Nabíjanie na rýchlonabíjacích staniciach trvá priemerne od 31 do 42 minút. Ide síce o údaj z USA, ale ponuka elektromobilov aj výkon nabíjačiek sú podobné. Najlepšie sú na tom majitelia Tesiel.
debata (15)

Kúpa elektromobilu si vyžaduje prijať niekoľko kompromisov. V prvom rade je to vyššia cena elektromobilu, potom kratší dojazd v porovnaní s klasickým autom a v neposlednom rade dlhé časy strávené na nabíjacích staniciach. Automobilky nás síce zásobujú rozprávkovými číslami, napríklad, že nabitie akumulátora z 20 na 80 % kapacity trvá ani nie pol hodinu, ale pravda je niekde inde. Nie vždy sa totiž elektromobilisti stretnú s ideálnymi podmienkami, napríklad teplotnými, a nabíjačkami pustenými na plný výkon. Koľko času teda trávia pri verejných jednosmerných nabíjacích staniciach? Tak na túto otázku dáva odpoveď štúdia spoza Atlantiku, ktorú zverejnilo ministerstvo energetiky USA.

Aká je budúcnosť áut? Elektromobily, alebo vzniknú bezemisné spaľovacie motory?

Video

Vychádza z analýzy 2,4 milióna nabíjacích cyklov v období troch rokov. Na platených nabíjačkách nabíjali majitelia elektromobilov priemerne 42 minút, takže takmer trištvrte hodinu. Koľko energie za ten čas priemerne načerpali, nevieme. Tam, kde bolo nabíjanie zadarmo, trávili elektromobilisti až 78 minút, čo je logické. Podľa štúdie sa dokonca čas strávený na nabíjačkách v posledných siedmich mesiacoch vlaňajšieho roka predĺžil. Kým v júni to bolo približne 36 minút, v decembri 40. Autori štúdie však priznávajú, že to môže byť spôsobené chladnejším počasím. Najlepšie sú na tom majitelia Tesiel. Čas nabíjania je na značkových superchargeroch len 31 minút. Stále je to ale podstatne dlhšie, ako trvá natankovanie auta.

elektromobilita Čítajte viac Nemecko už obmedzuje elektrinu pre elektromobily. A to v čase, keď sú ich len 2 percentá!

Kým však pri klasickom aute si dvojminútovým tankovaním zabezpečíte dojazd aj 800 km, pri elektromobiloch je to polovica alebo tretina. Loren McDonald, analytik nabíjania a generálny riaditeľ poradenskej firmy EVAdoption tvrdí, že nabíjacie časy sa budú v budúcnosti skracovať, ale pôjde o dlhodobý proces. Očakáva, že priemerný čas nabíjania sa v priebehu piatich až siedmich rokov zlepší na približne 20 minút. To je polovica zo súčasnej praxe a o 10 minút menej, ako nabíjajú majitelia Tesiel. Automobilky budú musieť na nabíjaní poriadne zapracovať, pretože prieskum agentúry J.D. Power ukázal, že majitelia elektrických vozidiel sú čoraz nespokojnejší práve s rýchlosťou nabíjania.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #nabíjanie elektromobilov
Články podľa značiek