Myslia to fakt vážne: Airbag sa nafúkne, iba ak uhradíte mesačný poplatok

Airbagová vesta bude fungovať, iba ak zaplatíte dvojnásobok jej ceny, alebo si funkčnosť airbagov budete mesačne predplácať. Vraj je to ústretový krok voči motorkárom.

13.05.2021 10:00
Airbagová vesta Klim Ai-1 Foto:
Airbagová vesta Klim Ai-1
debata (6)

Vesty s airbagmi nie sú síce najlacnejšie, ale pomaly avšak isto prenikajú aj do štandardnej výbavy motorkárov. Ich výhody sú nesporné – pri páde sa nafúknu a chránia tak celý trup nielen vzadu, ale aj vpredu. Ich cena sa zväčša pohybuje od 300 eur vyššie, tie špičkové sa cenou blížia tisíceurovej hranici. V rámci pretekov MotoGP sú napríklad povinné od roku 2018.

Airbagová vesta Klim Ai-1 Foto: Klim
Airbagová vesta Klim Ai-1 Airbagová vesta Klim Ai-1

So zvláštnym nápadom prišiel známy výrobca motorkárskeho oblečenia, spoločnosť Klim. V nej si povedali, že keď si už dnes môžete za predplatné prenajať softvér, filmovú streamovaciu službu, mobil a vlastne cez operatívny lízing aj autá, tak prečo nie airbag v ich ochrannej veste. Ide o model Klim Ai-1 a pri nej skutočne platí, že ak si airbag nepredplatíte, tak ten sa v prípade nehody neaktivuje. Načo je vám potom ochranná vesta , ktorá sa v Európe predáva takmer za 400 eur a pritom vás nechráni, nikoho nezaujíma.

Podľa spoločnosti máte dve možnosti – buď si jednorazovo priplatíte ďalších takmer 400 eur za to, aby airbag fungoval, alebo si ho budete predplácať ako službu na mesačnej báze za 12 dolárov, alebo na ročnej, čo je 120 dolárov. Vraj sa z toho majú motorkári tešiť, pretože si môžu predplatiť iba mesiace, počas ktorých budú naozaj jazdiť.

Airbagová vesta Klim Ai-1: Funčnosť airbagov si... Foto: Klim
Klim Airbagová vesta Klim Ai-1: Funčnosť airbagov si musíte predplatiť, alebo jednorazovo zaplatiť za vestu takmer dvojnásobnú cenu.

Vesta obsahuje zariadenie, podobné čiernej skrinke, ktoré vyrobila spoločnosť In & Motion a ktoré „číta“ jazdné dáta, preťaženia a podobne a na ich základe deteguje náraz a nafúkne airbagy. Zariadenie spolupracuje aj s mobilnou aplikáciou a čiernou skrinku, ktorá sa volá In & Box. Tá v prípade neuhradenia predplatného zabráni airbagom, aby sa v prípade nehody nafúkli.

Brembo osvetlené strmene Čítajte viac Brembo má osvetlené brzdové strmene. Zatiaľ len pre motorky

Benefitom vraj je, že ak sa s platbou oneskoríte o nejaký deň, netreba sa báť, že vesta nebude fungovať – máte lehotu 30 dní na uhradenie meškajúcej platby, po nich sa skutočne airbagový systém deaktivuje a pri nehode bude plniť 400-eurová vesta nanajvýš kozmetickú úlohu. Je to pomerne zvláštny prístup, sporný minimálne eticky, ak nie aj právne.

Vieme si veľmi dobre predstaviť v USA žaloby pri vážnych zraneniach alebo smrti spôsobenej ochrannou vestou, ktorá nechráni. Neobstojí ani argument, že to isté robia automobilky, keď nás nútia priplácať si za nadštandardné bezpečnostné systémy. Vesta totiž nie je súčasťou motorky a bez zaplatenia neplní svoju základnú funkciu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #motorky #airbagová vesta #Klim #ochrana motorkárov #oblečenie pre motorkárov
Články podľa značiek