Elektrické Mini je tu! Neohúri dojazdom ani cenou

Štýlová britská značka nachádzajúca sa v rukách BMW má prvý elektromobil. Mini Cooper SE má osloviť ľudí zaujímajúcich sa o znižovanie emisií, ktorí si potrpia na štýl. Automobil však svojím dojazdom a cenou v rámci elektromobilov nevyniká.

03.03.2020 16:00
debata
Elektrické Mini Cooper SE je aj naďalej malým... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mini Cooper SE Elektrické Mini Cooper SE je aj naďalej malým mestským autom s veľmi dobrými jazdnými vlastnosťami.

V útrobách trojdverového hatchbacku sa nachádza elektromotor s výkonom 184 konských síl. Maximálny krútiaci moment má hodnotu 270 Nm. Elektromobil zrýchli z 0 na 100 km/h za 7,3 sekundy. Maximálna rýchlosť je 150 km/h.

Vozidlo má na dnešné pomery pomerne malý akumulátor. Súvisí to však s jeho rozmermi. Batéria má kapacitu 32,6 kWh. Mini s ňou podľa testov WLTP prejde 235 km. V realite treba počítať s približne 200-kilometrovým dojazdom na jedno nabitie. Vozidlo zvládne aj rýchlonabíjačku. V jeho zadnej časti sa nachádza konektor CSS.

Interiér je štýlový, ako v bežnom Mini. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Mini Cooper SE Interiér je štýlový, ako v bežnom Mini.

Batérie neubrali priestor z pomerne skromného interiéru Mini. Batožinový priestor má aj naďalej kapacitu 211 litrov. Vozidlo je však s batériami ťažšie. Jeho hmotnosť sa v porovnaní s Mini Cooperom S zvýšila o 145 kilogramov. Mini Cooper SE váži 1 365 kg.

Základná cena elektrického Mini Coopera SE je 32 950 eur. V porovnaní s 231-koňovou verziou Mini John Cooper Works je elektromobil drahší o 600 eur. Verzia Mini Cooper S s podobným výkonom je lacnejšia o 6 650 eur.

Cenník Mini Cooper SE Foto: Pravda
Mini Cooper SE Cenník Mini Cooper SE

Rozhodne ide o jeden z najštýlovejších elektromobilov na trhu. Rovnako na špici sa drží aj v oblasti jazdných vlastností. Cenou však zaostáva. Na trhu sú za porovnateľné ceny aj modely s výrazne väčšími batériami. Mini Cooper SE tak musí uloviť tých zákazníkov, pre ktorých je najrozhodujúcejším faktorom štýl a jazdné vlastnosti.

Mini Cooper SE
Mini Cooper SE
+7Mini Cooper SE

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Mini #cenník #Mini Cooper SE
Články podľa značiek