Toyota: Potvrdené, nové ‘Aygo‘ bude opäť z Čiech

To, čo sa doteraz šuškalo, je potvrdené. Aj po ukončení spolupráce Toyoty s Citroënom a Peugeotom bude nástupca modelu Aygo schádzať z liniek českého závodu v Kolíne. Neskôr pribudne na linkách Toyota Yaris.

08.06.2021 12:00
debata
Názov nového vozidla segmentu A, spustenie a... Foto: Toyota
Toyota Aygo X Prologue Concept - 2021 Názov nového vozidla segmentu A, spustenie a predpokladaný objem jeho výroby budú ešte len oznámené. Auto by však malo vychádzať z konceptu Aygo X Prologue.

Spolupráca Toyoty a s francúzskymi partnermi na výrobe modelov Toyota Aygo, Citroën C1 a Peugeot 108 sa postupne končí. Napokon, spoločný závod TPCA v Kolíne už prešiel pod krídla Toyoty a volá sa Toyota Motor Manufacturing Czech Republic. Kým Peugeot a Citroën sa rozhodli v segmente miniáut nepokračovať, alebo aspoň nie klasickou cestou mestského auta so spaľovacím motorom, Toyota má vo veci jasno. Nástupca Ayga je za dverami a meniť sa nebude ani jeho výrobná adresa. Avízo sme už videli v podobe atraktívneho konceptu Aygo X prologue, ktorým Toyota naznačila, akoby chcela osloviť širšie spektrum zákazníkov, než tradičnou a dnes vymierajúcou triedou mini.

Toyota Aygo X Prologue Concept - 2021 Čítajte viac Toyota Aygo X Prologue: Z tohto ‘drzého‘ konceptu bude malá Toyota

V každom prípade bude novinka postavená na platforme Toyota GA-B. „Sme presvedčení, že tento model bude výrazne prispievať k rastu Toyoty na európskom trhu. Zároveň to bude dostupný automobil, ktorý k našej značke privedie zákazníkov segmentu A. Bude vyrábaný na rovnakej platforme ako Yaris a Yaris Cross, čo nám prinesie úspory z rozsahu. Tento aspekt je pre výrobu malých áut zásadný," uviedol výkonný viceprezident Toyota Motor Europe Marvin Cooke. A dodal, že je to v súlade s úsilím firmy zvýšiť do roku 2025 svoj predaj v Európe na 1,5 milióna vozidiel.

Toyota - výroba Aygo Čítajte viac Toyota zachráni Aygo. Malým autám na benzín verí

Finálna podoba vozidla ešte známa nie je. Od štúdie sa už ale s veľkou pravdepodobnosťou veľmi líšiť nebude. Nástupca Ayga by sa mal predstaviť ešte tento rok s tým, že jeho predaj odštartuje počas roka 2022. Firma zamestnáva v Kolíne asi 2 500 ľudí. A bude ich viac, pretože kapacitu podniku chce využiť naplno. Uvoľnené rezervy po francúzskych modeloch vyplní novým Yarisom. Kvôli tomu už od vlani prebieha nábor zamestnancov. Prijať ich chce až 1 000. Toyota je jedným z najväčších exportérov v Česku a zároveň najväčším zamestnávateľom na Kolínsku. Podľa dát Združenia automobilového priemyslu Českej republiky klesla v minulom roku výroba áut v kolínskej automobilke o 26,4 percenta na 147 865 kusov.

Toyota Aygo X Prologue Concept - 2021
Toyota Aygo X Prologue Concept - 2021
+9Toyota Aygo X Prologue Concept - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #nové auto #segment A #Toyota Aygo X Prologue
Články podľa značiek