Honda plánuje elektrické SUV. Základy dodá General Motors

Obrovské náklady na vývoj elektromobilov spájajú aj kedysi úhlavných nepriateľov. Ďalším dôkazom je spolupráca General Motorsu a Hondy. Tá práve avizuje nové SUV s technikou amerického koncernu.

08.07.2021 14:00
debata
V USA odštartuje Honda v roku 2024... Foto: Honda
Honda e SUV Prologue - koncept 2021 V USA odštartuje Honda v roku 2024 elektrifikáciu batériovým SUV Prologue.

Automobilky rýchlo pochopili, že ak majú prežiť transformáciu na elektrický pohon, potrebujú kooperovať. Len tak sa dajú znížiť investície do vývoja a výrobné náklady. Asi najznámejším je partnerstvo medzi Volkswagenom a Fordom. Nemecká automobilka dodá Američanom platformu MEB, na ktorej postaví Ford viacero elektromobilov so svojím logom. A podobne to bude s japonskou Hondou a General Motorsom. Americký koncern pokročil totiž v elektrifikácii viac ako Honda. Na trhu má Chevrolet Volt ale aj Cadillac Lyriq a veľké SUV GMC Hummer. Honda zatiaľ ponúka len malú Hondu e. To sa však čoskoro zmení.

Sympatické SUV má výrazne športový strih a... Foto: Honda
Honda e SUV Prologue - koncept 2021 Sympatické SUV má výrazne športový strih a podľa vzoru malej Hondy e aj kontrastnú strechu.
Honda Civic Hatchback - 2021 Čítajte viac Honda Civic Hatchback: Jedenásta generácia naznačuje druhú verziu

Prvým výsledkom spolupráce bude totiž priestranné elektrické SUV Honda Prologue, ktoré využije batériovú platformu Ultium. Určené bude pravdepodobne len pre americký trh. A hoci novinka má doraziť až v roku 2024, už teraz tu máme prvé snímky predsériového prototypu s názvom Honda SUV e Prologue. Na takýto postup sme napokon pri Honde zvyknutí. Tak ako pri Honde e, CR-V či Honde Civic sa finálna verzia od prototypu asi už príliš líšiť nebude. To by bolo dobré, pretože „koncept“ vyzerá veľmi sľubne. Prologue má športový strih, kontrastnú čiernu strechu a futuristické svetlá.

Novinka použije platformu Ultium od amerického... Foto: GMC
GMC Hummer EV - 2022 Novinka použije platformu Ultium od amerického General Motorsu, ktorá už podopiera nový Hummer EV.

Aerodynamiku zlepšujú digitálne spätné zrkadlá a výsuvné kľučky, teda prvky, ktoré už poznáme z Hondy e. Pochybovať netreba ani o rozsiahlej digitalizácii interiéru. „Naša prvá veľkosériová batériová Honda odštartuje náš prechod k elektrifikácii a názvom Prologue bude signalizovať rolu, ktorú bude hrať v našej stratégii s nulovými emisiami. Najprv ale chceme zvýšiť podiel hybridných modelov, pretože zákazníci, ktorí majú dobrú skúsenosť s hybridom, sa v budúcnosti pravdepodobne rozhodnú pre elektromobil,“ povedal Dave Gardner, viceprezident americkej divízie Hondy.

Honda Civic Hatchback - 2021 Čítajte viac Honda Civic Hatchback: ‘Päťdverák‘ má športovejší strih aj praktický kufor

Honda a General Motors oznámili spoluprácu vlani. Počítajú s veľkým počtom modelov s identickou technikou, ktoré budú predávané s rôznymi logami. Kooperácia sa však dotkne aj oblasti nákupu, výskumu a vývoja, aby tak partneri znížili náklady. Kým spočiatku využije Honda platformu Ultium, neskôr dodá General Motorsu platformu e:Architecture, ktorej vývoj zoberie pod svoje krídla. Do roku 2030 majú elektrifikované modely tvoriť na jej predajoch 40 % podiel na všetkých hlavných trhoch a do roku 2040 až 80 %. Európa má byť elektrifikovaná ešte skôr. Od roku 2025 by mali byť všetky európske modely hybridné alebo elektrické.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Honda e #Honda Prologue
Články podľa značiek