Mercedes-Benz EQG: Aj legendárne ‘Géčkoʼ bude elektrické. Koncept sa predstaví v Mníchove

Nemecká automobilka zintenzívnila snahu o kompletnú elektrifikáciu modelového portfólia. Dôkazom bude koncept terénnej ikony, ktorý sa predstaví na výstave IAA v Mníchove.

19.08.2021 06:00
EQG Sugar Design Foto:
Takto si koncept EQG predstavujú dizajnéri zo štúdia Sugar Design.
debata (2)

Éra tradičných autosalónov sa pomaly končí, no podujatie IAA v Mníchove – ktoré nahrádza autosalón vo Frankfurte – sa pokúsi pripomenúť odbornej aj laickej motoristickej verejnosti atmosféru tradičnej výstavy noviniek. Hoci sa v Nemecku predstavia v plnej sile v podstate len domáce značky, rozhodne sa je na čo tešiť.

Jedným z pilierov autosalónu bude expozícia značky Mercedes-Benz, ktorá sa usiluje získať náskok v ponuke elektrifikovaných a elektrických modelov. Kým tradičné segmenty už dostali elektrické alebo plug-in hybridné alternatívy, stále nebolo jasné, aký osud čaká off-roadovú legendu známu ako triedu G.

Mercedes-Benz Vision EQXX - 2022 Čítajte aj Mercedes-Benz vyložil ‘elektrické karty‘. Začne hyperúsporným EQXX

Vyznávači terénnej jazdy obdivujú excelentné schopnosti tohto auta mimo spevnených ciest, zatiaľ čo pre iných je symbolom spoločenského statusu. Otázkou teda zostáva, ako sa klientela postaví k elektrickému „Géčku“. A práve odpoveď na túto otázku sa stuttgartská automobilka pokúsi získať odpoveď počas spomínaného autosalónu.

Zároveň však ide aj o ukážku schopnosti reagovať na konkurenciu, keďže elektrické terénne modely ohlásili Ford (F-Series Lightining), Jeep (Wrangler Magneto), General Motors (Hummer EV) alebo Tesla (Cybertruck).

Takto by mohol podľa dizajnového štúdia Sugar... Foto: Sugar Design
EQG Sugar Design1 Takto by mohol podľa dizajnového štúdia Sugar Design vyzerať koncept EQG zozadu.

Pokiaľ ide o vzhľad, možno sa domnievať, že dizajnéri experimentovať nebudú, lebo práve hranaté tvary karosérie sú príznačné pre nemecký off-road. Pôjde však o nevýhodu z hľadiska aerodynamiky, čo zníži dojazd auta. Hoci sa špekuluje, že batérie by mohli mať kapacitu 107,8 kWh, rovnako ako v modeli EQS, dojazd by bol značne nižší, keďže práve nová elektrická vlajková loď sa pýši excelentne nízkym odporom vzduchu.

Mercedes-Benz C All-Terrain - 2021 Čítajte aj Mercedes-Benz C All-Terrain: Outdoorové céčko už chystajú na premiéru. Asi bude ‘chudobnejšie‘

Zároveň treba počítať s prítomnosťou dvoch elektromotorov pre zachovanie pohonu všetkých kolies, čo sa opäť prejaví v nižšom dojazde. Trieda G si nemôže dovoliť zaostávať ani vo výkone a v krútiacom momente, no tieto hodnoty nám priblíži až spomínaný koncept EQG.

S príchodom na trh sa však Mercedes-Benz nebude ponáhľať tak, ako v prípade ostatných modelov. Spustenie predaja sériovej verzie elektrickej triedy G je naplánované až na rok 2024.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz triedy G #IAA
Články podľa značiek