Tatra 14 x 8: Toto je najdlhšia Tatra v histórii. Kopřivnický obor má 25,3 metra!

Česká Tatra sa môže pochváliť ďalším unikátom. Českým oceliarňam dodala v rekordnom čase špeciál schopný prevážať náklad s dĺžkou až 24 metrov. Poháňa ho tradičný vzduchom chladený motor.

29.10.2021 20:00
debata (25)
Najdlhšia Tatra histórie má predsunutú kabínu,... Foto: Tatra Trucks
Tatra 14 x 8 - najdlhšia Tatra v histórii 2021 Najdlhšia Tatra histórie má predsunutú kabínu, takže ložná plocha môže siahať až nad ňu. Potom zvládne prepravu extrémne dlhých nákladov.

Sedemnápravový špeciál Tatra jazdí od septembra v skúšobnej prevádzke v českých oceliarňach Liberty Ostrava. Slúži na prevoz závitových tyčí dlhých až 24 metrov. Na tuto úlohu bežné Tatry ani iné konkurenčné vozidlá jednoducho nestačili. Preto spoločnosť Liberty požiadala Tatru a vývoj unikátneho špeciálu. Špeciálne úpravy podvozka Tatra uskutočnila podľa vlastného technického návrhu firma Partner Ipex, ktorá je zároveň tradičným predajcom úžitkových vozidiel z Kopřivnice. Tak vznikla najdlhšia Tatra všetkých čias.

Tatra Phoenix Euro 6 Čítajte viac Tatra Phoenix oslavuje 10. výročie. Otvorila novú éru slávnej značky

Má totiž neuveriteľných 25,3 metra. Práce prebehli v rekordnom čase desiatich mesiacov, hoci ich komplikovala pandémia aj napätá situácia na automobilovom trhu. Vozidlo je vybavené tradičným vzduchom chladeným 8-valcom Tatra s výkonom 300 kW. Má sedem vzduchom odpružených náprav, pričom štyri sú hnané a dve predné a tri zadné zas riadené. To dáva Tatre napriek enormnej dĺžke prekvapujúcu manévrovateľnosť. Súčasťou technických úprav bola aj inštalácia predsadenej krátkej upravenej kabíny modelového radu Tatra Force, vďaka čomu má vozidlo malú celkovú výšku.

Zo siedmich náprav sú štyri hnané a päť... Foto: Tatra Trucks
Tatra 14 x 8 - najdlhšia Tatra v histórii 2021 Zo siedmich náprav sú štyri hnané a päť riadených. O pohon sa stará vzduchom chladený 8-valec s výkonom 300 kW.
Ložná plocha valníkovej plošiny tohto obra tak môže zasahovať až nad kabínu. Vozidlo spĺňa všetky parametre pre prevádzku na komunikáciách, nie je ale predpoklad, že by sa využívalo aj mimo areálu metalurgickej spoločnosti. „Tatry sú tradične považované za vozidlá do ťažkého terénu, ale v tomto prípade sme využili ich inú unikátnu vlastnosť. Tou je možnosť zostaviť podvozok pre extrémne dlhý náklad. Novinka pre Liberty Ostrava je ďalším príkladom, že tatrovky sa hodia pre najrôznejšie úlohy, " povedal Kamil Košťál, marketingový riaditeľ automobilky.
Tatra 14 x 8 - najdlhšia Tatra v histórii 2021
Tatra 14 x 8 - najdlhšia Tatra v histórii 2021
+4Tatra 14 x 8 - najdlhšia Tatra v histórii 2021

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatra #Tatra Trucks
Články podľa značiek