Apple by mal svoje auto predstaviť v roku 2025. Zrejme bude autonómne

Apple auto bude zrejme elektrické, autonómne a spoločnosť ho vyvinie čisto vo vlastnej réžii. Hovorí sa, že by mohlo byť vybavené revolučnými batériami s rýchlym nabíjaním a dlhým dojazdom.

29.11.2021 12:00
Apple car Foto:
Ako bude presne auto od Apple vyzerať, sa ešte len môžeme dohadovať.
debata (16)

Prvýkrát sa verejne začalo hovoriť o tom, že americká technologická spoločnosť Apple pracuje na vývoji vlastného auta niekedy na prelome rokov 2015 až 2016. Teraz končí rok 2021, uplynulo šesť rokov – a situácia je rovnaká, nezmenilo sa nič. Stále sa hovorí o tom, že Apple na svojom aute pracuje, ale nie sú známe žiadne ďalšie podrobnosti.

Rok 2021 bol však v tomto smere predsa len výnimočný, pretože potenciálni partneri Apple oficiálne priznali, že rokovania prebiehajú. Stalo sa tak hneď v januári a podľa vtedajších správ mala pre Apple vyrábať elektromobil Kia vo svojom americkom závode v Georgii, alebo mali partneri vybudovať spoločný závod s finálnou kapacitou 400 000 vozidiel ročne, o ktorú by sa podelili.

Výroba sa mala začať v roku 2024 s počiatočnou produkciou 100 000 vozidiel. Únik informácií z rokovania však zrejme zapríčinil, že skončili neúspešne, rovnako ako skoršie rokovania Apple so spoločnosťou Magna.

Apple-a-Hyundai Čítajte viac Apple a Hyundai - Kia chcú spolu vyrábať auto. Alebo iba hrajú mediálne hry

Aktuálne sa však objavili nové informácie a opäť sa skloňuje rok 2024, respektíve 2025 ako rok, keď by spoločnosť Apple mala svoje auto oficiálne predstaviť. A malo by ísť o model, ktorý bude s najväčšou pravdepodobnosťou autonómny a mal by prísť – podobne ako iPhone – s revolučným dizajnom, v ktorom zrejme budú absentovať niektoré základné ovládacie prvky.

Tentokrát informácia nepochádza zo žiadneho „pofidérneho“ zdroja, ale s odvolaním sa na zdroje dobre oboznámené so situáciou to uviedla renomovaná agentúra Bloomberg.

Dopyt po elektromobiloch prudko stúpa a vidieť to aj na nedávnom prípade automobilky Rivian, ktorá krátko po uvedení na burzu dosiahla trhovú hodnotu vyše 90 miliárd dolárov a z pohľadu trhovej kapitalizácie sa stala druhou najsilnejšou automobilkou v USA – hneď po Tesle. Predbehla dokonca aj koncern General Motors, ktorý ročne vyrobí vyše dva milióny áut, a to aj napriek tomu, že sama doteraz vyrobila len pár desiatok áut. Aj to motivuje Apple k tomu, aby uvedenie svojho auta odkladal čo najmenej.

rivian Čítajte viac Viete, ktorá americká automobilka je druhou najsilnejšou? To neuhádnete

„Otázkou je kedy, nie či,“ povedal analytik firmy Wedbush Dan Ives. Šanca, že Apple do roku 2025 predstaví svoj vlastný automobil je podľa neho 60 až 65 percent. Podobnú informáciu pred časom priniesla aj agentúra Reuters s tým rozdielom, že podľa nej Apple svoje auto predstaví už v roku 2024 a bude vybavené revolučnou batériou.

Uvidíme, ako to napokon bude, avšak súhlasíme s tým, že Apple svoje auto uvedie na trh ešte v tejto dekáde. To, že na ňom pracuje, spoločnosť nikdy nepoprela a v súvislosti s možným zákazom spaľovacích motorov už v roku 2035 minimálne v Európe sa otvára nový trh s obrovskými možnosťami.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple auto #Apple Car #autonómne auto #elektormobily
Články podľa značiek