Michelin predstavil 5. generáciu najlepšej pneumatiky. Pracoval aj na jej kráse

Michelin Pilot Sport je ikonou a všeobecne uznávaným referenčným plášťom pre superšportové autá. Inak by ju v prvovýrobe neobúvali tie najvýkonnejšie modely vrátane Porsche, Lamborghini či Ferrari.

07.02.2022 14:00
debata
Nová pneumatika Pilot Sport 5 bude vyrábaná v... Foto: Michelin
Michelin Pilot Sport 5 - 2022 Nová pneumatika Pilot Sport 5 bude vyrábaná v 50 profiloch s veľkosťou od 17 do 21 palcov.

Michelin si vydobyl pneumatikou Pilot Sport 4 aj je verziou 4S rešpektované postavenie vo svete superšportov. Táto vysokovýkonná pneumatika je takmer štandardom pri tých najrýchlejších autách sveta, vrátane tých, ktoré pokorili, alebo sa snažia pokoriť rekordy na ikonickom nemeckom okruhu Nürburgring. V súčasnosti je na trhu jej štvrtá generácia, predstavená v roku 2015. Aby však francúzsky pneumatikársky gigant udržal Pilot Sport v špičkovej kondícii, prichádza s piatou generáciou. Tá má zareagovať napríklad aj na vyššiu hmotnosť súčasných superšportov.

Bugatti Chiron Pur Sport - 2020 Čítajte viac Bugatti zvoláva 60 Chironov. Najrýchlejšie auto sveta má nebezpečné pneumatiky

Zlepšovať to najlepšie nie je ľahké, ale Francúzi sa o to pokúsili. Plášť Pilot Sport 5 dostal preto do vienka niekoľko nových technológií. Systém Dynamic Response sa skladá z hybridnej aramidovej a nylonovej vrstvy, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou konštrukcie. Tento prstenec má zabezpečiť okamžité reakcie na riadenie, ale aj na akceleráciu či spomalenie. Druhé zlepšenie predstavuje technológia Dual Sport Tread Design aplikovaná na dezéne. Kým vonkajšie usporiadanie behúňa zvyšuje priľnavosť na suchom povrchu, vylepšený dizajn vnútorného behúňa sa stará o lepší odvod vody.

Michelin Pilot Sport 5 využíva dve kľúčové... Foto: Michelin
Michelin Pilot Sport 5 - 2022 Michelin Pilot Sport 5 využíva dve kľúčové technológie – aramidovú vrstvu v konštrukcii plášťa a duálny dezén, ktorý zlepšuje manévrovateľnosť aj odvod vody.

Navyše má mať Dual Sport Tread pozitívny vplyv na brzdný výkon pneumatiky. Brzdná dráha má byť kratšia až o sedem percent. Tam ale Michelin neskončil. Dobre si uvedomuje, že pre fanúšikov motoristického športu je dôležitý aj dizajn. Preto je pneumatika vyrobená z ultračiernej zmesi. Michelin hovorí doslova o zamatovom odtieni čiernej. Uvedenie na trh je za rohom. S distribúciou začne spoločnosť v marci. Michelin bude Pilot Sport 5 vyrábať v päťdesiatich profiloch – od 17 až do 21 palcov. Príchod tiež veští skoré predstavenie vrcholovej verzie Pilot Sport 5S.

Michelin Pilot Sport 5 - 2022
Michelin Pilot Sport 5 - 2022
+1Michelin Pilot Sport 5 - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #pneumatika #Michelin #Michelin Pilot Sport
Články podľa značiek