Hongqi LS7: Číňania predstavili vlastný ‘rolls‘. A rovno s osemvalcom!

Hongqi LS7 dĺžkou aj rázvorom prekonáva aj Rolls-Royce Cullinan. Ponúka porovnateľný luxus, avšak slabší motor. V základe však stojí približne o 300-tisíc eur menej.

14.04.2022 10:00
Hongqi LS7 (2022) Foto:
Hongqi LS7 dĺžkou aj rázvorom prekonáva aj Rolls-Royce Cullinan. Je však neporovnateľne lacnejší.
debata (5)

Čínska značka Hongqi (v preklade Červená zástava), patriaca do koncernu First Auto Works (FAW), oficiálne zverejnila fotografie exteriéru a interiéru svojej novej vlajkovej lode, opulentného SUV LS7. Benzínové „megauto“ ašpiruje na titul čínskeho rolls-royceu. Má expresívnu hranatú karosériu, masívnu chrómovanú mriežku chladiča, obrovské kolesá a prichádza v „hlbokej čiernej“ farbe. Hongqi LS7 je súčasťou modelového radu L-Series, kam patria tie najexkluzívnej­šie autá.

Hongqi LS7 ponúka vzadu maximálny luxus. Foto: Hongqi
Hongqi LS7 (2022) Hongqi LS7 ponúka vzadu maximálny luxus.

Rozmery auta sú naozaj impozantné, čísla ani nepotrebujú ďalší komentár: dlhé je 5 695 mm, široké 2 095 mm a vysoké 1 985 mm. Rázvor má extrémnych 3 309 milimetrov a svetlá výška je 246 mm. LS7 je bezkonkurenčne najväčšie osobné auto Hongqi, aké automobilka doteraz vyrobila. Pravda, nerátame do toho na objednávku vyrábané malosériové štátne limuzíny pre vrcholných politických predstaviteľov Číny, ktoré majú pod kapotou aj v súčasnosti dvanásťvalce. Len pre zaujímavosť – dĺžkou aj rázvorom Hongqi LS7 výrazne prekonáva aj Rolls-Royce Cullinan. Zaujímavý by bol údaj o hmotnosti, ale ten automobilka zatiaľ nezverejnila.

Interiér je rovnako pôsobivý ako exteriér, s množstvom mahagónového dreva, béžovej kože a zlatým lemovaním. Vzadu sú dve luxusné sedadlá s opierkami nôh, delí ich ultraširoká stredová opierka s ovládaním infotainmentu a klimatizácie.

Hongqi LS7 (2022)
Hongqi LS7 (2022)
+6Hongqi LS7 (2022)

Ak sa pozrieme pod kapotu, je tam „starý dobrý“ štvorlitrový benzínový osemvalec s maximálnym výkonom 360 koní a najvyšším krútiacim momentom 550 Nm. Maximálna rýchlosť auta by mala byť rovných 200 km/h. To je na takto luxusné SUV predsa len trochu málo. Pre porovnanie opäť Cullinan. Ten má pod kapotou 6,7-litrový 12-valec s maximálnym výkonom 563 koní a najvyšším krútiacim momentom 850 Nm. Maximálka auta je elektronicky obmedzená na 250 km/h.

čína konzulát Čcheng-tu Čítajte viac Kto najviac profituje z vojny na Ukrajine? Predsa čínske automobilky!

A to najzaujímavejšie nakoniec: LS7 bude uvedený na trh v 3. štvrťroku so základnou cenou približne 1,5 milióna juanov, čo je v prepočte necelých 220-tisíc eur. Len pre zaujímavosť – Rolls-Royce Cullinan začína s cenou približne na úrovni 550-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rolls-Royce #Hongqi #FAW #Hongqi LS7 #luxusné SUV #First Auto Works
Články podľa značiek