Nová Corolla pre Európu už mieri na výrobné linky!

Toyota spustí v januári 2023 výrobu vynovenej Corolly pre Európu. Slovenské ceny by sme sa mali dozvedieť už v najbližších dňoch. Prichádza s 5. generáciou hybridného pohonu, modernizovaným infotainmentom a rozšírenou ponukou asistentov.

08.06.2022 10:00
Toyota Corolla pre Európu (Touring Sport, 2023) Foto:
Vynovená Toyota Corolla pre Európu sa začne vyrábať v januári budúceho roku.
debata (4)

Corolla je najpredávanejším autom sveta, dokonca aj v minulom roku, poznačenom krízou, jej predaje prekročili miliónovú hranicu. Prvé Corolly sa k svojim majiteľom dostali pred viac než 50 rokmi, doteraz sa predalo globálne zo všetkých 12 generácií vyše 50 miliónov kusov.

Nová Corolla bude využívať už piatu generáciu plne hybridného pohonu s dobíjaním počas jazdy. Podobne ako pri súčasnom modeli budú k dispozícii hybridné systémy s objemom 1,8 a dva litre. Pri oboch bol vykonaný rad zmien, smerujúcich k zvýšeniu výkonu hybridnej sústavy pri zachovaní, respektíve dokonca znížení emisií CO2. Došlo k úpravám riadenia energetického toku a lítiovo-iónová batéria je v novej Corolle výkonnejšia, avšak menšia a ľahšia – až o 18 kg.

Toyota Corolla pre Európu, sedan (2023)
Toyota Corolla pre Európu, sedan (2023)
+6Toyota Corolla pre Európu, sedan (2023)

Celkový výkon systému s motorom 1,8 litra je 140 koní, čo prinieslo aj zlepšenie akcelerácie na 100 km/h o 1,7 sekundy na výsledných 9,2 sekundy. Aj napriek nárastu výkonu by emisie CO2 mali zostať na hodnote 102 g/km. V prípade hybridného dvojlitra vzrástol celkový výkon na 196 koní pri zlepšení akcelerácie na 100 km/h o bezmála pol sekundy na výsledných 7,5 sekundy. V kombinovanom jazdnom režime by emisie CO2 mali klesnúť o 3 g/km na 107 g/km.

Toyota GR Corolla 6 Čítajte viac Toyota GR Corolla: Brutálny 3-valec má 304 koní! Nechýba ‘manuál’ ani 4x4

Výrazných zmien sa dočkal infotainment, s nimi súvisí aj možnosť aktivovať nové funkcie a robiť aktualizácie na diaľku (over the air). Má väčší 10,5-palcový displej s lepším rozlíšením a povrchom zabraňujúcim odleskom. Od výbavy Comfort sa mení aj prístrojový štít pred vodičom, ktorý bude využívať nový 12,3-palcový združený panel s možnosťou individualizácie prostredníctvom štyroch rôznych režimov: Casual, Smart, Sport a Tough.

Toyota, podobne ako väčšina ostatných automobiliek, prechádza postupne na model, v ktorom si časť softvérovej, respektíve funkčnej výbavy auta budete prenajímať. Pri novej Corolle to konkrétne znamená, že štandardom zostane štvorročný prístup k službám Toyota Smart Connect alebo Toyota Smart Connect+ (podľa stupňa výbavy), ktoré zahŕňajú nonstop navigáciu na báze cloudu a dopravné informácie a trasy v reálnom čase.

Toyota Corolla pre Európu (Touring Sport, 2023)
Toyota Corolla pre Európu (Touring Sport, 2023)
+7Toyota Corolla pre Európu (Touring Sport, 2023)

Vodič ďalej môže využívať nového palubného asistenta, ktorý rozpoznáva hlasové pokyny (zadávané prirodzeným jazykom (v slovenčine) na ovládanie multimédií a rôznych funkcií vozidla. Niektoré funkcie možno ovládať aj cez mobilnú aplikáciu MyT. Vďaka nej vodič môže pomocou smartfónu odomykať a zamykať vozidlo, ovládať klimatizáciu alebo aktivovať výstražné svetlá.

Toyota Corolla GR Sport (2022)
Toyota Corolla GR Sport (2022)
+5Toyota Corolla GR Sport (2022)

Nová Corolla je vybavená systémom T-Mate, ktorý kombinuje balík Toyota Safety Sense najnovšej generácie s ďalšími aktívnymi asistenčnými systémami pre riadenie a parkovanie. Jeho súčasťou je aj asistent bezpečného vystupovania. Ak hrozí riziko otvorenia dverí v dráhe prechádzajúceho vozidla nebo cyklistu, asistent aktivuje výstrahu. Ďalej je tu nová funkcia upozornenia na veci (alebo deti) na zadných sedadlách pri opúšťaní vozidla.

Auto príde na náš trh začiatkom budúceho roku. Ceny sa však dozvieme už o niečo skôr, zrejme už v priebehu tohto mesiaca.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #bestseller #Toyota Corolla #najpredávanejšie auto
Články podľa značiek