Legendárny Ford Bronco prichádza do Európy!

Drsný americký offroad sa k prvým európskym zákazníkom na vybraných trhoch dostane koncom budúceho roku. S akými motorizáciami, nie je zatiaľ jasné.

07.07.2022 10:00
bronco Foto:
Bronco príde len na vybrané európske trhy. Ktoré to budú, nie je zatiaľ jasné.
debata (1)

Ford na tom nie je v Európe práve najlepšie. Kým v deväťdesiatych rokoch vedel osloviť ročne aj 1,5 milióna zákazníkov, o dekádu neskôr to bolo 1,2 milióna a v roku 2019 sa dostal po prvýkrát pod hranicu jedného milióna registrácií. Rok 2020 zrazil jeho predaje na necelých 700 000 kusov. Aktuálne sa mu však začína opäť dariť lepšie.

A naštartovať ďalší záujem o značku by mohol nový Ford Bronco. V zámorí sa stal doslova hitom. Za prvý mesiac zaregistrovala automobilka objednávky na 200 000 kusov. Ešte v roku 2020 Ford tvrdil, že do Európy sa kvôli prísnym emisným limitom Bronco nemá šancu dostať. V roku 2021 to však už neplatilo a začalo sa špekulovať, že Bronco by predsa len mohlo prísť na niektoré európske trhy.

Ford Bronco Raptor - 2022 Čítajte viac Ford Bronco Raptor: Toto púštne monštrum zvláda duny ako diaľnicu

Sám šéf Fordu Jim Farley totiž redaktorom britského Auto Expressu na jeseň minulého roku na akcii Goodwood Revival povedal, že Bronco v Európe predávať chce. Na otázku, či by Bronco v Európe fungovalo, odpovedal: „Absolútne, keď sa pozriem na to množstvo Defenderov okolo seba.“ A žoviálne dodal, že už len čaká, kým sa chlapci z Ford of Europe konečne rozhýbu.

Máme polovicu roku 2022, „chlapci z Ford of Europe“ sa skutočne rozhýbali a Bronco – aj keď zatiaľ len v obmedzenom množstve – naozaj prichádza do Európy, a to výhradne s pohonom 4×4. Treba si naň však ešte počkať, pretože reálne sa k európskym zákazníkom na vybraných trhoch dostane koncombudúceho roku. Bronco je skutočným off-roadom, ktorý dokáže v plnej miere konkurovať aj takým legendám, akou je napríklad Jeep Wrangler.

Rovnako ako on ponúka napríklad aj odnímateľnú pevnú strechu a dvere. Strecha má štyri panely, pričom dva predné panely možno uložiť do špeciálnych vakov vo vozidle. Všetky dvere sa dajú úplne odmontovať už za osem minút. Len pre zaujímavosť, Američania (už pri prvom Broncu zo 60-tych rokov) majú zmysel pre praktické detaily a v interiéri nechýba ani taká drobnosť, ako zabudovaný otvárač fliaš.

Ford Bronco - 2021
Ford Bronco - 2021
+30Ford Bronco - 2021

Bronco má niekoľko asistentov a špeciálny jazdný režim, upravujúci jeho správanie sa v teréne. Vpredu je nezávislé zavesenie (optimalizované pre jazdu v teréne), vzadu tuhá náprava, auto je postavené na rámovom podvozku.

To, čo každého zaujíma najviac, sme sa zatiaľ nedozvedeli – s akou motorizáciou vlastne tento americký offroad do Európy dorazí. Bronco totiž so svojimi benzínovými motormi 2,3 EcoBoost a 6-valcovým 2,7 EcoBoost bez akejkoľvek elektrifikácie príliš neladí s európskymi emisnými predpismi

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #4x4 #off-road #terénne auto #Ford Bronco #offroad
Články podľa značiek