Hyundai N Vision 74 Concept: Vodíkový hybrid v retro dizajne vyráža dych

Kórejská automobilka napreduje vo vývoji elektromobility rovnako ako vodíkového pohonu. Navyše dokáže udávať trend aj na poli dizajnu. Dokazuje to aj koncept športového kupé inšpirovaného minulosťou značky.

01.08.2022 10:00
Hyundai N Vision 74 Concept 6 Foto:
Koncept Hyundai N Vision 74 je pokračovaním dizajnového vývoja, ktorý odštartoval koncept 45 z roku 2019.
debata

V roku 1974 Hyundai predstavil koncept nazvaný Hyundai Pony Coupe, ktorého dizajn navrhol slávny Giorgetto Giugiaro. Išlo o štúdiu športového automobilu s cieľom posunúť automobilku do nových segmentov. Hoci sa do sériovej výroby nedostal žiaden model odvodený zo spomínaného konceptu, značke pomohol zviditeľniť sa.

Hyundai N Vision 74 Concept
Hyundai N Vision 74 Concept
+6Hyundai N Vision 74 Concept

Koncept Hyundai N Vision 74 je pokračovaním dizajnového vývoja, ktorý odštartoval koncept 45 z roku 2019. Práve ten poslúžil ako základ pre vzhľad sériového modelu Ioniq 5. Tentoraz sa však Hyundai zameral na segment športových kupé, ktoré v 70. rokoch oplývali hranatými tvarmi. Jasne badať aj podobnosť s legendárnym DeLoreanom, keďže aj jeho karosériu nakreslil Giorgetto Giugiaro.

Jasne badať podobnosť s legendárnym DeLoreanom,... Foto: Hyundai
Hyundai N Vision 74 Concept 1 Jasne badať podobnosť s legendárnym DeLoreanom, keďže aj jeho karosériu nakreslil Giorgetto Giugiaro.

Športové kupé Hyundai N Vision 74 je dlhé 4 952 mm, široké 1 995 mm a vysoké 1 331 mm. Rázvor kolies má dĺžku 2 905 mm. Vďaka agresívnemu vzhľadu dáva jasne najavo svoje zameranie. Vpredu upúta rozmerný splitter opticky zväčšujúci prednú masku. Zadnú časť tvorí mohutný difúzor a obrie zadné krídlo. Vpredu aj vzadu pritom nájdeme pixelové LED svetlá, ktoré mal aj koncept 45.

Zadnú časť tvorí mohutný difúzor a obrie zadné... Foto: Hyundai
Hyundai N Vision 74 Concept 4 Zadnú časť tvorí mohutný difúzor a obrie zadné krídlo.

Ešte fascinujúcejší ako vzhľad je azda hybridný pohon. Ten sa skladá z dvoch elektromotorov, ktoré získavajú energiu z vysokonapäťového akumulátora a vodíkových palivových článkov. Batéria má kapacitu 62,4 kWh a rýchle nabíjanie zabezpečuje 800-voltový elektrický obvod. Do vodíkovej nádrže sa zmestí 4,2 kilogramu paliva. Dohromady to zabezpečí dojazd okolo 600 kilometrov.

Hybridný pohon sa skladá z dvoch... Foto: Hyundai
Hyundai N Vision 74 Concept 8 Hybridný pohon sa skladá z dvoch elektromotorov, ktoré získavajú energiu z vysokonapäťového akumulátora a vodíkových palivových článkov.

Keby ekologicky zameraný pohon nechával niekoho na pochybách ohľadom športových ambícií konceptu, tak výkon 500 kW (680 k) a krútiaci moment 900 Nm uvádza všetko na pravú mieru. Navyše oba trakčné elektromotory sú umiestnené na zadnej náprave, ktorú aj poháňajú. Maximálna rýchlosť je 250 km/h. Takáto porcia výkonu si vyžaduje aj dokonalé chladenie pohonného systému, ktoré má na starosti trojkanálový chladiaci systém.

Hyundai Ioniq 6 (2022) Čítajte aj Ioniq 6: Hyundai predstavil jeden z najočakávanejších elektromobilov tohto roku!

Či sa z Hyundaiu N Vision 74 Concept vykľuje aj sériový model, je otázne. Vodíková technika nepatrí medzi preferované a infraštruktúra zaostáva, no pokiaľ ide o dizajn, Hyundai nám už viackrát dokázal, že má odvahu udávať módne trendy a nevyhýba sa retro štýlu ani pokroku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #koncept #Hyundai N #Hyundai N Vision 74
Články podľa značiek