Toyota bZ3: Druhý elektromobil Toyoty bude sedan. Rodil sa v Číne

Konzervatívna Toyota rozširuje ponuku o druhý čisto batériový model. Vzniká v spolupráci s čínskou automobilkou BYD. Asi neprekvapí, že ide o sedan.

26.10.2022 10:00
debata
Predná maska v tvare „kladiva“ zaraďuje bZ3 k... Foto: Toyota
Toyota bZ3 - 2022 Predná maska v tvare „kladiva“ zaraďuje bZ3 k novým elektrickým modelom Toyota. Na rozdiel od bZ4X je však aerodynamickým sedanom.

Toyota patrila k automobilkám, ktoré mali k elektromobilom veľmi opatrný prístup. Koncom roku 2021 však odhalila svoje bezemisné plány. Predstavila hneď 16 elektrických konceptov, z ktorých mnohé zamieria na výrobné linky v najbližších rokoch. Veď do konca dekády chce mať na trhu až 30 čistých elektromobilov a ročne ich vyrábať 3,5 milióna. V roku 2030 by pritom mali predstavovať 100 % predajov v Európe, Číne a v Severnej Amerike. O ďalších päť rokov to má platiť pre celý svet. Začiatky sú však opatrné. V súčasnosti nájdete v jej ponuke len jeden jediný batériový model s logom Toyoty – elektrické SUV bZ4X. Čoskoro ale pribudne ďalší. A keďže Toyota fandí kooperáciám s inými automobilkami, vďaka čomu dokáže redukovať náklady, jej novinka vznikla v spolupráci s čínskou automobilkou BYD.

Interiér síce využíva niektoré komponenty z... Foto: Toyota
Toyota bZ3 - 2022 Interiér síce využíva niektoré komponenty z bZ4X, ale veľký vertikálny tablet prezrádza, že pre novinku vyvinuli úplne nový infotainment.
Toyota-GR Corolla-2023 Čítajte viac Toyota 'valcuje': Toto je 10 najpredávanejších áut sveta za 1. polrok

Je to skvelý nápad, pretože BYD je nielen najväčším čínskym výrobcom elektromobilov ale navyše aj výrobcom batérií. To je pre znižovanie nákladov priam dokonalá kombinácia. Výsledkom vývoja, ktorý prebiehal prevažne v Číne, no so zapojením stovky japonských inžinierov z oddelenia dizajnu, konštrukcie a kontroly, je atraktívny sedan bZ3. Výber 3-priestorovej karosérie asi neprekvapí, pretože novinka zamieri predovšetkým k čínskym zákazníkom. Na dĺžku má 4 725, na šírku 1 835 a na výšku 1 475 mm. Perfektne tak zapadá do segmentu strednej triedy. Aerodynamický dizajn vyústil do splývavej siluety kabíny, hoci bZ3 má krátku zadnú kapotu. Spolu s výsuvnými kľučkami dverí a celkovou aerodynamickou optimalizáciou klesol koeficient odporu vzduchu na skvelú hodnotu Cd 0,218.

Zadnú časť Toyota stále tají. Skrýva snáď... Foto: Toyota
Toyota bZ3 - 2022 Zadnú časť Toyota stále tají. Skrýva snáď nejaké prekvapenie?

O základ tohto auta sa postarala Toyota, pretože využíva elektrickú platformu e-TNGA z bZ4X. Vybavená je však čínskymi batériami BYD LFP, ktoré využívajúcu fosforečnan lítno-železitý. Celá štruktúra akumulátora vrátane jeho chladenia, riadenia a bezpečnostných systémov bola navrhnutá špeciálne pre bZ3. Mimoriadnu pozornosť venovali inžinieri životnosti. Batéria má tak po desiatich rokoch stratiť maximálne 10 % využiteľnej kapacity. Tú síce Toyota zatiaľ neprezradila, ale na jedno nabitie sľubuje dojazd viac ako 600 km. Nepoznáme ani výkon. Zato Toyota tvrdí, že bZ3 ponúkne výborné jazdné vlastnosti vďaka nízkemu ťažisku. Posed za volantom má pripomínať klasické Toyoty. Tak ako exteriér, je aj kabína navrhnutá nanovo. Okrem niektorých ovládacích prvkov, ako je napríklad volant, nemá s bZ4X nič spoločné.

SUV USA Čítajte viac iSeeCars: Ktoré autá sú najtrvácnejšie? Rebríčku vládne Toyota

Centrom palubnej dosky je vertikálne umiestnený tablet. Toyota mu hovorí Digital Island, teda digitálny ostrov. Vďaka nemu sú hardvérové ovládače redukované na minimum. Cez obrazovku budú cestujúci ovládať klimatizáciu, audiosystém a dokonca aj otváranie kufra. Infotainment je, samozrejme, plne kompatibilný so smartfónmi a umožňuje diaľkové prepojenie s vozidlom, hlasové ovládanie alebo indukčné nabíjanie. Elektrická novinka, vyrábaná v čínskom podniku FAV Toyota, by sa mala dostať k zákazníkom v priebehu budúceho roka. Predpokladáme jej úspech, pretože znížené náklady a lacná pracovná sila sú prísľubom atraktívnej ceny. Či sa bZ3 dostane aj do Európy, nie je zatiaľ isté. Možno nie ako sedan pretože tejto kategórii, na rozdiel od Číňanov, už Európania neholdujú.

Toyota bZ3 - 2022
Toyota bZ3 - 2022
+3Toyota bZ3 - 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #elektromobily #Toyota bZ3
Články podľa značiek