Opel Grandland GSe: Druhý športový Opel je tu. Stovku dá za 6,1 s

Opel rozširuje ponuku športových modelov s novým označením GSe. Kombinuje dynamický dizajn s plug-in hybridným pohonom. Po Astre GSe použil rovnaký recept na SUV Grandland X.

31.10.2022 10:00
debata
Opel Grandland GSe bude priťahovať pohľady... Foto: Opel
Opel Grandland GSe - 2022 Opel Grandland GSe bude priťahovať pohľady športovými nárazníkmi, čiernou kapotou či špecifickými 19-palcovými diskami kolies.

Ostré Opely OPC sú definitívne minulosťou. Ich pozíciu zastúpi rodina GSe, ktorá odkazuje na slávnu skratku zo sedemdesiatych rokov. Tentoraz ale s pomocou plug-in hybridnej technológie. Je to logické riešenie, ktoré prinesie dostatok výkonu aj nízke emisie. Aspoň na papieri. Astru GSe už poznáme a čoskoro spoznáme aj druhého člena rýchlej russelsheimskej rodinky. Bude ním SUV Grandlad GSe. Recept je podobný, no s tým rozdielom, že novinka bude ešte výkonnejšia a získa pohon oboch náprav.

Hlavnou novinkou kabíny sú športové sedadlá s... Foto: Opel
Opel Grandland GSe - 2022 Hlavnou novinkou kabíny sú športové sedadlá s logami GSe.

Grandlad GSe spoznáte vďaka špecifickým 19-palcovým diskom, ktoré sú inšpirované legendárnym konceptom Manta GSe, unikátnemu zadnému difúzoru a plakete GSe na zadnom veku. Za príplatok si budete môcť dopriať čiernu kapotu. Kabínu obohatia športové sedadlá čalúnené Alcantarou. O potrebnú dynamiku sa postará preplňovaný štvorvalec 1,6 Turbo a dvojica elektromotorov – jeden spojený s 8-stupňovou prevodovkou a druhý na zadnej náprave. Spaľovací motor by mal produkovať 147 kW, predný elektromotor 81 a zadný 83 kW.

Opel Astra GSe - 2022 Čítajte viac Opel Astra GSe: V Russelsheime oprášili slávnu skratku. Obsah však vykradli!

Celá sústava je naladená 221 kW. To znamená, že Grandlad GSe bude nielen najsilnejšou verziou modelového radu, ale aj jedinou s pohonom oboch náprav. Výsledkom má byť šprint na stovku za 6,1 sekundy a maximálna rýchlosť 235 km/h. Batéria s kapacitou približne 13,2 kWh umožní aj čisto elektrickú jazdu do vzdialenosti približne 50 km. Vďaka tomu sa Grandland GSe môže pýšiť rozprávkovou spotrebou len 1,3 litra benzínu na 100 km. Aby však vedela novinka využiť svoj dynamický potenciál, úpravy neminuli ani podvozok.

Vzadu zlepší aerodynamicku difúzor. Foto: Opel
Opel Grandland GSe - 2022 Vzadu zlepší aerodynamicku difúzor.

Predné tlmičové vzpery McPherson a zadné viacprvkové zavesenie majú odlišnú kalibráciu. Okrem tuhších pružín požíva Grandlane GSe tlmiče Koni FSD s technológiou frekvenčného selektívneho tlmenia, ktorá umožňuje nastaviť rôzne charakteristiky tuhosti. Mimo asfaltu zas GSe naplno využije výhody „štvorkolky“. „Nový Opel Grandland GSe je výnimočne dynamický, zdatný a štýlový. Sme presvedčení o tom, že pritiahne zákazníkov, ktorí od svojho SUV požadujú nielen elektrifikáciu, ale aj športový štýl jazdy,“ uviedol šéf Opela Florian Huettl. Kedy novinka dorazí na trh neprezradil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Opel #Opel Grandland #GSe #Opel Grandland GSe
Články podľa značiek