Ruská Lada priostrí: Plánuje výrobu vojenských dronov!

Ruská automobilka AvtoVaz, známa výrobou Lád, sa bude pravdepodobne podieľať aj na výrobe zbraní. Konkrétne na produkcii iránskych bezpilotných lietadiel. Uviedli to ukrajinské zdroje.

13.01.2023 12:00
debata (7)
Nevyužité kapacity závodu AvtoVaz v Togliatti... Foto: Shahed
Iránske drony Shahed-136 Nevyužité kapacity závodu AvtoVaz v Togliatti prejdú pravdepodobne na vojenskú výrobu. Rusi tu plánujú montáž Iránskych dronov Shased. (ilustračná snímka)

Po odchode Renaultu zo spoločného podniku s ruským AvtoVazom sa automobilke, vyrábajúcej známe Lady, podarilo vrátiť na linky staršie modely Granta a Niva. Tie totiž nepotrebujú súčiastky zo zahraničia, ktoré sú blokované sankciami proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajine. Tento rok by závod chcel, ak sa podarí lokalizovať produkciu potrebných súčiastok, spustiť aj výrobu novšej Vesty. Len pri automobilovej výrobe podnik ale pravdepodobne nezostane. Rusko má totiž záujem rozbehnúť v Togliatti výrobu iránskych kamikadze bezpilotných lietadiel. Uviedol to tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov. Tie chce použiť proti Ukrajine.

Lada Xcode Concept - 2016 Čítajte viac AvtoVaz: Lada vraj pripravuje výrobu nových modelov. Je to propaganda?

Danilov vo vysielaní ukrajinskej televízie uviedol, že úrady dostali informácie o výrobe bezpilotných lietadiel od rozviedky. „Poznáme to miesto, jedno z nich sa volá Togliatti, kde toto všetko pripravujú. Sú však aj iné miesta. Naša spravodajská služba funguje v mnohých smeroch bezchybne a tak vopred vieme, aké kroky sa chystajú urobiť,“ povedal Danilov, citovaný agentúrou Ukrinform. Danilov zároveň poznamenal, že mnohé spoločnosti odmietajú dodávať komponenty na výrobu dronov. „Z čoho budú stavať svoje drony, je veľká otázka,“ dodal. Iránske kamikadze drony Shahed používa Rusko od jesene minulého roka najmä na ničenie ukrajinskej kritickej infraštruktúry.

Iránske kamikadze drony Shahed používa Rusko od... Foto: Shahed
Iránske drony Shahed-136 Iránske kamikadze drony Shahed používa Rusko od jesene minulého roka najmä na ničenie ukrajinskej kritickej infraštruktúry.

Ruské a iránske úrady pôvodne popreli, že by Moskva prijímala drony z Teheránu. Neskôr iránski predstavitelia priznali, že skutočne poslali do Ruska sériu bojových bezpilotných lietadiel – no zároveň tvrdili, že to urobili ešte pred rozsiahlou inváziou na Ukrajine. Minulý týždeň CNN zverejnila výsledky svojho vyšetrovania, podľa ktorých väčšinu dielov pre iránske drony vyrábajú americké spoločnosti, ktoré však nepoznajú koncových užívateľov svojich produktov. Americké úrady preto sľubujú zavedenie nových sankcií a obmedzení na dovoz, aby túto prax zastavili. Podľa Ukrinform s odvolaním sa na údaje ukrajinskej vojenskej rozviedky, Rusko použilo už približne 660 iránskych bezpilotných lietadiel Shahed z 1 750 jednotiek uvedených v zmluve. Kyjev tvrdí, že Rusko teraz čaká na dodávku novej várky.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Irán #Lada #bezpilotné lietadlá #drony #AvtoVaz #vojna na Ukrajine #vojenské drony
Články podľa značiek