Mazda 2: Nová generácia? Ani náhodou. Len ďalší facelit

Najmenší model z Hirošimy má na konte už deväť rokov kariéry a nový tak skoro nepríde. Vystačiť si musí s modernizáciou.

07.02.2023 10:00
debata (1)
Vynovená dvojka pridáva na emóciách. Ponúka... Foto: Mazda
Mazda 2 - 2023 Vynovená dvojka pridáva na emóciách. Ponúka nielen športovejší tvar nárazníka, ale aj kontrastnú prednú masku a dvojfarebné kombinácie karosérie. Spolu s polepmi budú mať zákazníci na výber až 198 možností farebnej personalizácie.

Mazda predstavila súčasnú generáciu dvojky v roku 2014. Za normálnych okolností by tak bol najvyšší čas na príchod nástupcu. To sa ale napriek špekuláciám nestane. Mazda investuje v súčasnosti mohutne do nových SUV ako CX-60 či CX-90. Klasická Mazda 2 nie je v centre pozornosti. Vystačiť si preto musí s druhým faceliftom. Ten prvý prišiel v roku 2019 a o dva roky neskôr nasledovala hybridná verzia odvodená od Toyoty Yaris. To aby Mazda, odporca elektrifikácie, dokázala splniť v Európe emisné limity. Druhý facelift nie je nijako zvlášť zásadný. Napokon, nadčasový dizajn dvojke svedčí aj po deviatich rokoch kariéry. Práve na vzhľade sa toho ale zmenilo najviac.

Aj v interiéri pribudli farebné dekorácie.... Foto: Mazda
Mazda 2 - 2023 Aj v interiéri pribudli farebné dekorácie. Športové verzie zasa dostali čierne čalúnenie s kontrastným červeným prešívaním.
Mazda CX-90 - 2023 Čítajte viac Mazda CX-90: Nová vlajková loď je najsilnejším modelom značky

Atraktivitu má zvýšiť väčšia škála lakov karosérie a ich kombinácie. Zákazníci si môžu teraz vybrať z čiernej masky, alebo masky lakovanej vo farbe karosérie. Na výber je tiež deväť farebných odtieňov vrátane nových Aero Grey Metallic a Airstream Blue Metalic. Verzie Pure SP dostali kontrastnú čiernu strechu. K dispozícii budú aj viaceré ozdobné nálepky. Mazda tvrdí, že personalizácia dáva na výber až 198 farebných kombinácií. Nový je tiež nárazník s väčším sacím otvorom. Verzie Evolve a GT sa budú môcť pýšiť leštenými koncovkami výfukov a špecifickými diskami kolies. Príslušnosť k značke zvýrazní väčšie logo. Retušiam neunikol ani zadný nárazník.

Zmenám neunikol ani zadný nárazník. Na streche... Foto: Mazda
Mazda 2 - 2023 Zmenám neunikol ani zadný nárazník. Na streche je novinkou anténa v tvare žraločej plutvy.
Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV - 2023 Čítajte viac Mazda MX-30 R-EV: Wankel je späť! Ale len ako generátor

Veselšia má byť Mazda 2 aj v kabíne. Palubnú dosku oživia dekorácie vo farbách Pure White, Mirror Black a Mint. Verzie Evolve a GT dostanú čierny interiér s kontrastným červeným prešívaním sedadiel, volantu či radiacej páky. O zmenách v infotainmente a pod kapotou Mazda neinformovala. Z toho možno usúdiť, že ostane verná atmosférickému 4-valcu 1,5 Skyactiv-G s výkonom 55 alebo 66 kW. Silnejšiu verziu možno kombinovať so 6-stupňovou automatickou prevodovkou, prípadne 24 V mild-hybridným okruhom. Zatiaľ predstavila Mazda vynovenú dvojku len na domácom trhu a v Austrálii. Nepochybne však dorazí aj do Európy.

Mazda 2 - 2023
Mazda 2 - 2023
+41Mazda 2 - 2023

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda #Mazda 2
Články podľa značiek