McLaren 750S opäť posúva hranice. Prináša viac výkonu a nižšiu hmotnosť

Najnovší model z dielne tradičného výrobcu superšportov nadväzuje na predchodcu, no prináša niekoľko vylepšení, ktoré ho približujú k okruhovým špeciálom. Okrem kupé bude v ponuke aj otvorená verzia Spider.

09.05.2023 10:00
McLaren 750S Foto:
Číslo v názve odkazuje na výkon v konských silách, takže novinka ich má o 30 viac ako predchádzajúca generácia.
debata

McLaren 750S je pokračovateľom modelu 720S, ktorý prišiel na trh v roku 2017. Číslo v názve odkazuje na výkon v konských silách, takže novinka ich má o 30 viac ako predchádzajúca generácia. V prepočte ide o 552 kW. Tie produkuje rovnaký, no upravený štvorlitrový vidlicový osemvalec. Hodnota krútiaceho momentu je 800 Nm. Silu motora prenáša na zadnú nápravu sedemstupňová sekvenčný prevodovka.

McLaren 750S
McLaren 750S
+6McLaren 750S

Hoci výkon je zvýšený len mierne, zámerom konštruktérov bolo hlavne znížiť hmotnosť a tým dosiahnuť lepšie dynamické parametra auta. Až 17,5 kilogramu ušetrili vďaka novým karbónovým sedadlám, pričom v ponuke sú aj ultraľahké pretekárske sedadlá, ktoré nemajú možnosť nastavenia, čím šetria ďalšie kilogramy.

McLaren 750S Spider
McLaren 750S Spider
+6McLaren 750S Spider

Nové kované disky kolies zredukovali hmotnosť neodpružených hmôt o ďalších 13,8 kilogramu. Celkovo sa podarilo dosiahnuť prevádzkovú hmotnosť 1 389 kg v prípade kupé a 1 438 kg v prípade kabrioletu, ktorý je ťažší z dôvodu nutnosti použitia dodatočných výstuh karosérie.

McLaren Solus GT - 2022 Čítajte aj McLaren Solus GT: Táto hračka pre 25 vyvolených má 10 valcov bez turba!

Štandardným typom pneumatík sú Pirelli P Zero alebo P Zero Corsa, ale na výber sú aj okruhové pneumatiky Pirelli P Zero Trofeo R. Aj vďaka nim zrýchli McLaren 750S z 0 na 100 km/h za 2,7 sekundy a z 0 na 200 km/h za 7,2 sekundy. Variant Spider je pomalší len o desatinu sekundy. Maximálna rýchlosť je pri oboch karosárskych verziách 332 km/h.

Maximálna rýchlosť je pri oboch karosárskych... Foto: McLaren 750S
McLaren 750S 5 Maximálna rýchlosť je pri oboch karosárskych verziách 332 km/h.

Z hľadiska vonkajšieho vzhľadu došlo len k miernym zmenám. Zadné aktívne krídlo je o 20 % väčšie a je inšpirované systémom DRS z Formuly 1. Vpredu je nový splitter a úpravu dostali aj predné svetlá. Pred zadným kolesami sú väčšie nasávacie otvory a zadný nárazník má vylepšený dizajn.

Novinkou je systém McLaren Control Launcher,... Foto: McLaren 750S
McLaren 750S Spider 7 Novinkou je systém McLaren Control Launcher, ktorým si vodič nastaví správanie motora, prevodovky, riadenia alebo aerodynamiky.

Nová generácia podvozku McLaren Proactive Chassis Control III priniesla aj zmenu nastavenia pružín. Predné sú o 3 % mäkšie a zadné o 4 % tuhšie. Prejazd nerovností uľahčí rýchlejšie zdvihnutie prednej nápravy. Kým predchodcovi to trvalo 10 sekúnd, novinka to zvládne za 4 sekundy.

7119883 Čítajte aj McLaren 765LT Spider: Po úžasnom kupé prichádza nekompromisný kabriolet

Interiér môže mať dve podoby nazvané TechLux a Performance. Prvá možnosť je vybavená čalúnením v koži Nappa, pričom druhá kombinuje kožu s Alcantarou. Vnútro je okrášlené kovovými detailmi a ambientným osvetlením. O ozvučenie sa postará audiosystém Bower & Wilkins. Displej infotainmentu dostal vylepšenú grafiku. Novinkou je systém McLaren Control Launcher, ktorým si vodič nastaví správanie motora, prevodovky, riadenia alebo aerodynamiky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kupé #McLaren #spider #McLaren 750S #McLaren 750S Spider
Články podľa značiek