Toyota GR Supra 45th Anniversary: Výročná edícia pripomína slávne korene legendy

Piata generácia japonského športového kupé predstavuje reinkarnáciu drifterskej ikony, ktorá sa zrodila v roku 1979 ako Celica Supra. V rámci osláv si automobilka pripravila pre fanúšikov limitovanú edíciu s viacerými dizajnovými vylepšeniami.

26.06.2023 10:00
Toyota GR Supra 45th Anniversary Edition Foto:
Od predstavenia prvej generácie ešte s názvom Celica Supra prešlo už 45 rokov.
debata

Toyota Supra patrí medzi legendárne japonské zadokolky z 90. rokov, ktoré sa vyznačovali nízkou hmotnosťou, skvelou ovládateľnosťou a vysokým výkonom, ktorý bolo možné ešte tuningovo zvýšiť. Od predstavenia prvej generácie ešte s názvom Celica Supra prešlo už 45 rokov, a tak sa v Toyote rozhodli osláviť výročie limitovanou edíciou pre modelový rok 2024.

Toyota GR Supra 45th Anniversary Edition
Toyota GR Supra 45th Anniversary Edition
+6Toyota GR Supra 45th Anniversary Edition

Toyota GR Supra 45th Anniversary upúta množstvom čiernych prvkov. Reč je o 19-palcových diskoch kolies, o brzdových strmeňoch, o bočných prahoch, o okrasných pásoch na dverách a o zadnom spojleri. Tým hlavným vizuálnym lákadlom je však oranžový lak karosérie Mikan Blast. Mikan je po japonsky pomaranč a tento odtieň nápadne pripomína filmovú Supru štvrtej generácie, na ktorej jazdila hlavná postava z prvého dielu série Rýchlo a zbesilo. Druhý lakom v ponuke bude biely Absolut Zero.

Hlavným vizuálnym lákadlom je oranžový lak... Foto: Toyota
Toyota GR Supra 45th Anniversary Edition 3 Hlavným vizuálnym lákadlom je oranžový lak karosérie Mikan Blast.

Vybavenie interiéru a pohonné ústrojenstvo ostáva bez zmeny. Limitovaná edícia má pod prednou kapotou trojlitrový preplňovaný radový benzínový šesťvalec s výkonom 285 kW (382 k) a krútiacim momentom 500 Nm. Na výber bude osemstupňová automatická prevodovka s hydrodynamickým meničom alebo šesťstupňová manuálna prevodovka.

Toyota GR Supra iMT - 2022 Čítajte aj Toyota GR Supra iMT: A je to tu. Legende vrátili manuál!

Toyota GR Supra 45th Anniversary príde k predajcom počas jesene tohto roka. Vznikne v 900-kusovej sérii, pričom polovica áut bude v oranžovom prevedení a polovica v bielom. Od reinkarnácie Supry v roku 2019 ide už o piatu limitovanú edíciu. Okrem toho pod taktovkou športového oddelenia GAZOO Racing vzniká od roku 2020 pretekárske vozidlo Supra GT4, ktoré si už pripísalo desiatky víťazstiev a stovky pódiových umiestnení na podujatiach po celom svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #limitovaná edícia #Toyota Supra #Toyota GR Supra
Články podľa značiek